Αιμαγγειώματα Προσώπου & Σώματος

Αιμαγγειώματα Προσώπου & Σώματος

Λίγα λόγια για την πάθηση

Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις δυσπλασίες των αγγείων και εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη γέννηση. Οι δυσπλασίες αυτές προέρχονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των ενδοθηλιακών κυττάρων τα οποία, όταν πολλαπλασιάζονται φυσιολογικά, σχηματίζουν τα φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Αποτελεί συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα -και κυρίως στα μωρά που γεννιούνται πρόωρα- και έχουν ποσοστό εμφάνισης 10%.

Τύποι αιμαγγειωμάτων

Τα συχνότερα αιμαγγειώματα είναι τα ακόλουθα:

Τριχοειδές αιμαγγείωμα βρεφικής ηλικίας: Εμφανίζεται ως μαλακό μικρό οζίδιο ερυθρού χρώματος που αναπτύσσεται από την γέννηση και εξαφανίζεται συνήθως σταδιακά από μόνο του.

Ομαλό αιμαγγείωμα: Περιοχή ερυθρού ή ιώδους χρώματος και ακανόνιστου σχήματος που είναι εμφανέςς από την γέννηση.

Αστεροειδή αιμαγγειώματα: Παρατηρούνται κυρίως στο πρόσωπο και εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες. Δεν προκαλούν πόνο και δεν είναι επικίνδυνα, όμως σε περίπτωση που αιμορραγούν συνίσταται η αφαίρεσή τους .

Στίγματα Morgan (Κερασόχροα αιμαγγειώματα): Εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 30 ετών. Η συχνότητα και το μέγεθός των κερασοειδών αιμαγγειωμάτων αυξάνουν σταδιακά και μπορούν να απλωθούν σε όλο το σώμα, σχηματίζοντας βλατίδες. Το συνηθέστερο πρόβλημα που προκαλούν είναι η αισθητική δυσμορφία ή η μικρή αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού τους.

Περιοχές εμφάνισης

Τα αιμαγγειώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συχνότερα παρατηρούνται στην περιοχή της κεφαλής και λιγότερο στον κορμό. Στις γυναίκες ο μεγαλύτερος αριθμός αιμαγγειωμάτων εμφανίζεται στον τράχηλο.

Αιτιολογία

Η  αιτιολογία τους παραμένει άγνωστη, όμως σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης ενός αιμαγγειώματος. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι εξής:

  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Laser

Η θεραπεία με laser είναι, ίσως η καλύτερη, που μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες περιπτώσεις των αιμαγγειωμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας επιτυγχάνεται σταδιακή βελτίωση της βλάβης, ενώ παράλληλα προστατεύεται ο περιβάλλων ιστός και το δέρμα. Ανά περίπτωση, ο γιατρός σας επιλέγει ποιόν τύπο laser θα χρησιμοποιήσει για τη διόρθωση των αγγειακών βλαβών

Συχνές ερωτήσεις για τα αιμαγγειώματα προσώπου – σώματος

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αιμαγγειώματα;

Τα αιμαγγειώματα δεν είναι κακοήθη. Ταυτόχρονη, ωστόσο, ανάπτυξη πολλών κερασοειδών αιμαγγειωμάτων απαιτεί οπωσδήποτε κλινική εξέταση. Αν το αιμαγγείωμα βρίσκεται στα βλέφαρα του παιδιού και είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες αντίστοιχες μιας μεγάλης βλεφαρόπτωσης, δηλαδή να εμποδίσει την όραση και, αν δεν αντιμετωπιστεί, να οδηγήσει σε αμβλυωπία.

Πόσες συνεδρίες με Laser απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και την ηλικία σας. Συνήθως, απαιτούνται 6-10 συνεδρίες σε μεσοδιάστημα 40 ημερών περίπου.

Μπορεί ένα αιμαγγείωμα να εξαφανιστεί από μόνο του;

Πολλά αιμαγγειώματα εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των 5 ετών.  Άλλα, όμως, δεν εξαφανίζονται και παράλληλα μεγαλώνουν σε μέγεθος, οπότε η θεραπεία τους πρέπει να αρχίζει σύντομα.

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH