Ευρυαγγείες Σώματος

Ευρυαγγείες Σώματος

Λίγα λόγια για την πάθηση

Οι φλέβες λειτουργούν ως βαλβίδες για να μην παλινδρομεί το αίμα. Αν οι φλέβες είναι αποδυναμωμένες, τότε υπάρχει περίπτωση το αίμα να λιμνάζει και να δημιουργεί πρόβλημα.

Οι ευρυαγγείες στο σώμα είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες. Πρόκειται για λεπτά μπλε και κόκκινα αγγεία που εμφανίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος των κάτω άκρων και διακλαδώνονται αποκτώντας αραχνοειδή ή θυσανοειδή μορφή και συνήθως δεν συνυπάρχουν με κάποια συμπτωματολογία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από τις μισές Ελληνίδες έχουν ευρυαγγείες σε κάποιο σημείο του σώματός τους.

Αίτια

Βασικά αίτια της εμφάνισης των ευρυαγγειών είναι η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές αλλαγές στην γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, ο τρόπος ζωής ( πολύωρη καθιστική ζωή, παρατεταμένη ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, έλλειψη άσκησης,  παχυσαρκία κ.ά)  και κάποιοι τραυματισμοί. Οι ευρυαγγείες  ωστόσο μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε λεπτές γυναίκες καθώς σχετίζονται κυρίως με την κληρονομικότητα.

Συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

Αν παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα,  αυτό θα αφορά την συμπτωματολογία που εκδηλώνεται στα πρώτα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας και ενδέχεται να είναι κάψιμο, ανεκτός πόνος, βάρος, μούδιασμα, και κράμπες.

Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθείτε το γρηγορότερο έναν αγγειολόγο.

Διάγνωση

Ύστερα από τη λήψη ιστορικού και από κλινική εξέταση θα υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση για το τι πρέπει να κάνετε για να λύσετε το θέμα των ευρυαγγειών.

Αντιμετώπιση

Αν οι ευρυαγγείες δημιουργούν ενοχλητικά συμπτώματα που σας περιορίζουν στην καθημερινότητά σας, τότε η αντιμετώπισή τους -εκτός από αισθητικούς- για παθολογικούς λόγους είναι αναγκαία.

Η φυσική μέθοδος αντιμετώπισης περιλαμβάνει άσκηση, ανύψωση των ποδιών στον τοίχο για ξεκούραση, δίαιτα αν χρειάζεται.

Οι επιλογές της ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας, περιλαμβάνουν laser και σκληροθεραπεία.   Αν οι ευρυαγγείες τείνουν να εξελιχθούν σε κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αγγειοχειρουργό.

Το laser είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης ευρυαγγειών ακόμα και για αυτές που είναι μεγαλύτερης διαμέτρου ή βαθύτερες. Η δέσμη του φωτός εστιάζει ακριβώς στο πρόβλημα και αφήνει ανεπηρέαστη την γύρω περιοχή. Η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής, ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα.

Πλεονεκτήματα σκληροθεραπείας & laser

  • η θεραπεία είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος
  • κάθε τύπος ευρυαγγείας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το laser
  • τα laser είναι ανώδυνα
  • τα αποτελέσματα είναι φανερά από την πρώτη συνεδρία

Ευρυαγγείες & Εγκυμοσύνη

Η ιδιαίτερη περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην φλεβική λειτουργία, προκαλώντας αίσθημα βάρους στα πόδια, οίδημα και κνησμό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται μόνες τους μετά τον τοκετό. Αν δεν υποχωρήσουν έως και 6 μήνες μετά, τότε απαιτείται έλεγχος.

Συχνές ερωτήσεις για τις Ευρυαγγείες Σώματος

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για τις ευρυαγγείες;

H κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, το αυξημένο βάρος, η ορθοστασία κ.ά.

Ποιες είναι οι καλύτερες συμβουλές για τις ευρυαγγείες;

Προσπαθήστε να μην κάθεστε για πολλή ώρα όρθιοι. Εντάξτε στις συνήθειές σας το περπάτημα σαν μορφή άσκησης. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας και μην επιλέγετε μεθόδους χαλάρωσης σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, όπως σάουνα, χαμάμ. Αν χρειαστεί φορέστε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Έχει παρενέργειες η σκληροθεραπεία;

Δεν ενδείκνυται να ακολουθήσουν την θεραπεία όσοι αντιμετωπίζουν αλλεργίες στην συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία. Οποιεσδήποτε επιπλοκές είναι πολύ ήπιες και συνήθως υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH