Βοτουλινική εξωτοξίνη Α (Botox®, Dysport®)

Λίγα λόγια για την Βοτουλινική εξωτοξίνη Α (Botox®, Dysport®)

To Botox® αποτελεί σήμερα την πιο δημοφιλή ενέσιμη – μη επεμβατική τεχνική για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης. Έχοντας άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, απαριθμεί εκατομμύρια θεραπείες κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δράση του βασίζεται σε μία φυσικά επεξεργασμένη πρωτεΐνη, γνωστή ως Βοτουλινική εξωτοξίνη Α, η οποία παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, έναν μικροοργανισμό που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον σε ανενεργή και μη τοξική κατάσταση. Η τοξίνη αυτή εγχέεται στον οργανισμό σε πολύ μικρές δόσεις και προκαλεί την αναστολή των συσπάσεων των μυών του προσώπου. Στους μύες, δηλαδή, όπου γίνεται η ένεση δεν πραγματοποιούνται πλέον συσπάσεις και αυτό κάνει με φυσικό τρόπο τις ρυτίδες να χαλαρώνουν.

Το Botox®  ή Dysport® αποτελούν φαρμακευτικές ονομασίες σκευασμάτων της βοτουλινικής εξωτοξίνης Α ,που χρησιμοποιούνται για κοσμετικούς λόγους. Και ενώ η ενεργή ουσία είναι ακριβώς ίδια και στα δύο σκευάσματα, η  διαφορά τους έγκειται στην δραστικότητα των ιχνοστοιχείων που περιέχουν και, ανά περίπτωση, μπορεί να καταστήσουν το ένα σκεύασμα πιο δραστικό από το άλλο.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΟΧ®

  1. ΡΥΤΙΔΕΣ

Για να γίνει πιο κατανοητή η δράση του Botox®, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα 2 είδη των ρυτίδων.

  • Οι δυναμικές ρυτίδες που προκαλούνται όταν το δέρμα συσπάται επαναλαμβανόμενα κατά τη κίνηση των μυών όταν κάνουμε μορφασμούς. Τότε σχηματίζονται οι ρυτίδες γέλιου (πόδι της χήνας στα μάτια), συνοφρύωσης (κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα μάτια), καθώς και οι οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο, τις οποίες το Botox® μπορεί να βελτιώσει ή να εξαλείψει  αποτελεσματικά, και
  • Οι στατικές ρυτίδες που οφείλονται στη γήρανση, στην μείωση ελαστίνης και κολλαγόνου και στην υποχώρηση της δερματικής συνοχής.

Το Botox® ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων στο άνω τμήμα του προσώπου. Είναι κατάλληλο δηλαδή για τις ρυτίδες έκφρασης που είναι αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου π.χ στις οριζόντιες ή κάθετες γραμμές στο μέτωπο, στο μεσόφρυο, στις ρυτίδες  στην περιοχή που ονομάζουμε “πόδι της χήνας” γύρω από τα μάτια και στις πτυχές “γαλοπούλας” στο λαιμό. Αντίθετα δεν ενδείκνυται για τις στατικές ρυτίδες που είναι αποτέλεσμα γήρανσης και χαλάρωσης της επιδερμίδας. Σ’ αυτή την περίπτωση ενδείκνυνται η ανανέωση και λείανση της επιδερμίδας με Fractional LASER ή Fractional Χημικό Peeling, συνδυαστικά με Εγχύσεις Υαλουρονικού Οξέος.

2. ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Η ενδοδερμική ένεση βοτουλινικής τοξίνης χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας στις μασχάλες, τις παλάμες, το πρόσωπο, καθώς και σε άλλες περιοχές με εστιακή υπεριδρωσία όπου δημιουργεί προσωρινή ανιδρωσία 

3. ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Η ανακάλυψη για τη σχέση του Βotox® με τον πονοκέφαλο έγινε εντελώς τυχαία. Στις αρχές του ’90, διαπιστώθηκε ότι άτομα που εφάρμοζαν θεραπεία με Botox® για άλλο λόγο εμφάνιζαν σημαντική βελτίωση στην ημικρανία, γεγονός που οδήγησε τους ιατρούς να μελετήσουν το φαινόμενο αυτό. Το 2010 έγινε η επίσημη ανακοίνωση του MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency), σχετικά με τη χρήση του Botox® ως θεραπεία για τη χρόνια ημικρανία. Ωστόσο, η πρακτική δείχνει ότι το Botox® εκτός από τη χρόνια βοηθάει και στις υπόλοιπες μορφές ημικρανίας.

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη. Ο γιατρός επεξεργάζεται και διαλύει το υλικό με φυσιολογικό ορό. Στη συνέχεια, με μικρές, σχεδόν ανώδυνες ενδομυϊκές ενέσεις, εφαρμόζει το διάλυμα στους μύες της περιοχής που έχει επιλεγεί.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, προκειμένου να συσπαστούν οι μύες, τα νεύρα απελευθερώνουν την ακετυλοχολίνη στο σημείο εκείνο όπου οι άκρες των νευρώνων συναντούν τα μυϊκά κύτταρα. Στη συνέχεια, η ακετυλοχολίνη συνδέεται με τους υποδοχείς στα μυϊκά κύτταρα και προκαλεί την κίνηση των μυϊκών κυττάρων. Το ενέσιμο Βotox® έρχεται να εμποδίσει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, αναστέλλοντας την κινητικότητα των μυϊκών κυττάρων.

Πριν και μετά τη θεραπεία

Πριν την θεραπεία θα πρέπει να καθαρίσουμε την περιοχή που θα εφαρμοστεί  το Βοtox®  και να απομακρύνουμε το μακιγιάζ (αν υπάρχει).

Μετά την θεραπεία συστήνεται:

  • Η εξάσκηση των μυών του προσώπου για 2 με 3 ώρες έπειτα από τη θεραπεία (π.χ. συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών), με σκοπό την ταχύτερη επίδραση στους μυς.
  • Η αποφυγή τριβής στην περιοχή της θεραπείας για 24 ώρες
  • Η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για τις επόμενες 4 ώρες.
  • Να αποφύγετε την  ηλιοθεραπεία, το πολύ ζεστό νερό και γενικά υψηλές θερμοκρασίες (σάουνα, χαμάμ)  για 2 ημέρες μετά την θεραπεία.
  •  Να αποφύγετε το μακιγιάζ, εκτός κι αν πρόκειται για ενδεδειγμένα προϊόντα (ρωτήστε σχετικά την γραμματεία) για 4 ώρες μετά τη θεραπεία.

Τυχόν ερεθισμοί ή μώλωπες ενδέχεται να εμφανιστούν τις πρώτες ώρες μετά τη θεραπεία, αλλά θα εξαφανιστούν σχετικά σύντομα. Για θεαματικά και μόνιμα αποτελέσματα συστήνουμε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 4-6 μήνες.

Συχνές ερωτήσεις για το botox

Υπάρχουν παρενέργειες;

Αν και σπάνιες, οι παρενέργειες είναι υπαρκτές: οίδημα, ερύθημα, εκχύμωση. Πιο σπάνια, μπορεί να παρατηρηθεί παροδική βλεφαρόπτωση, η οποία ωστόσο υποχωρεί σταδιακά.

Πότε αντενδείκνυται η θεραπεία;

Η θεραπεία αντενδείκνυται για όσους εμφανίζουν αλλεργία στη βοτουλινική τοξίνη, καθώς και σε περιπτώσεις βαριάς μυασθένειας, σε κάποια αυτοάνοσα νοσήματα ενώ πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή σε ασθενείς με νευραλγία του τριδύμου. Επιπλέον, δεν ενδείκνυται σε περίπτωση που είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Με ποιες άλλες τεχνικές αντιγήρανσης μπορεί να συνδυαστεί η Βοτουλινική Εξωτοξίνη Α;

Η Βοτουλινική Εξωτοξίνη Α μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα άλλων θεραπειών, όπως είναι τα fillers υαλουρονικού, το χημικό peeling, η δερμοαπόξεση, η μεσοθεραπεία προσώπου κ.ά.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία ή η αποτυχία της θεραπείας;

Ένας έμπειρος γιατρός θα καταφέρει να προκαλέσει αδράνεια στις ακούσιες κινήσεις των μυών, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίσει την ελαφρά κινητικότητά τους.

Στόχος της θεραπείας  δεν είναι να ακινητοποιήσουμε όλους τους μύες του προσώπου, καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε το πρόσωπο να φαίνεται εξαιρετικά ανέκφραστο. Σκοπός είναι να διορθωθούν επιλεκτικά τα  σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα και επιδέχονται βελτίωσης, όπως έχει ήδη αναφερθεί.

Το αποτέλεσμα καθορίζεται από την ηλικία, την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή αλλά και από την τήρηση  όλων των οδηγιών του γιατρού πριν και μετά τη θεραπεία.

Η φιλοσοφία μας εστιάζεται στην εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε περίπτωσης για τη διασφάλιση ενός φυσικού αποτελέσματος.

Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται η επανάληψη της θεραπείας;

Η δράση του Βotox® ξεκινάει 48 ώρες μετά την έγχυση και τα αποτελέσματα μπορεί να τα δει κάποιος  5 μέρες μετά. Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 4 έως 6 μήνες και καθορίζεται από τον τρόπο διάταξης των μυών του προσώπου.

 

Πόσο κοστίζει;

Tο botox αποτελεί μια πολύ προσιτή -οικονομικά- αντιγηραντική μέθοδο, γι’ αυτό και επιλέγεται από χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Για μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το κόστος της θεραπείας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH