Καταπολέμηση Κυτταρίτιδας

Καταπολέμηση Κυτταρίτιδας

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Όταν μιλάμε για κυτταρίτιδα αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού που συγκεντρώνεται ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό.   Παράλληλα η μειωμένη ελαστικότητα στον συνδετικό ιστό  οδηγεί στην χαρακτηριστική όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Η βασική αιτία της δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή του μεσοκυττάριων υγρών. Πολλοί επιστήμονες, που ασχολήθηκαν με το θέμα, υποστηρίζουν πως όσο πιο φυσιολογική είναι η σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών, τόσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται πιο εύκαμπτος, ελαστικός και υγιής. Σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών παίζουν οι ορμόνες και τα ένζυμα. Συνήθως στην διάρκεια της εφηβείας, και με την έναρξη της έμμηνου ρύσης, ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα, ορμόνες οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση υγρού. Τότε εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κυτταρίτιδας, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.

Στάδια & συμπτώματα  κυτταρίτιδας.

 •  Στάδιο 0:Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο και βλέπουμε  κάποιες πτυχές μόνο κατά την πίεση.
 •  Στάδιο 1: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Κατά την πίεση όμως εμφανίζονται μικρές λακούβες, δηλαδή κυτταρίτιδα.
  •    Στάδιο 2: Όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν στέκεται όρθια υπάρχει η χαρακτηριστική όψη φλούδας πορτοκαλιού.
  •    Στάδιο 3: Η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση.

Η κυτταρίτιδα συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Ορισμένοι αναφέρουν συμπτώματα κνησμού και πόνου παράλληλα με την εμφάνιση κυτταρίτιδας σε απότομη αύξηση του σωματικού βάρους.

Περιοχές εμφάνισης κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα αφορά κατά συντριπτική πλειοψηφία (90%) το γυναικείο φύλο (λόγω διάταξη των ινών του συνδετικού ιστού) με τις λευκές γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς, και οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από όλες τις υπόλοιπες γυναίκες λόγω της διάπλασης του σώματός τους (στενοί ώμοι και φαρδιά λεκάνη).

Οι περιοχές εμφάνισής της είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, οι γάμπες και το εσωτερικό των μπράτσων. Μερικές φορές η κυτταρίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και στα γόνατα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρείται η  κληρονομικότητα, η απότομη εναλλαγή βάρους, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και το χρόνιο stress μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση, τέλος , η χρήση αντισυλληπτικών. Το χάπι είναι υπεύθυνο για υπερβολική έκκριση οιστρογόνων, όπως ακριβώς και στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υπερβολική αυτή έκκριση εμποδίζει τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και συνεπώς και της κυκλοφορίας.

Ελέγχοντας τους παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα, είναι δυνατόν να τη περιορίσουμε με: 

Dr. Howard Murad, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες αναφέρει ότι:  «Η κυτταρίτιδα είναι φαινόμενο πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, καθώς και επιμονή και υπομονή»

Στις μεθόδους που προτείνουμε για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας περιλαμβάνονται:

Ενδερμολογία (Endermologie®)  –

Πρόκειται για ιατρικό μηχάνημα, με έγκριση από το FDA. Εφαρμόζεται από το 1986 και εξελίχθηκε στη πιο διάσημη μη επεμβατική θεραπεία για την βελτίωση της κυτταρίτιδας. Στον χώρο μας εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και πολυάριθμους ικανοποιημένους ασθενείς από το 2003.

Η ειδική κεφαλή, αποκλειστικής και πατενταρισμένης τεχνολογίας από τον Γαλλικό οίκο LPG- Endermologie®, διαθέτει δύο κυλίνδρους που πραγματοποιούν ελεγχόμενη μάλαξη του συνδετικού ιστού με ταυτόχρονη αναρρόφηση. Η περιστροφική κίνηση των κυλίνδρων δημιουργεί  μηχανική διέγερση προκαλώντας βιολογικές αντιδράσεις στον λιπώδη και συνδετικό ιστό. Έτσι ενεργοποιείται η λιπόλυση αλλά και η φυσική διέγερση  παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.

Η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής και εντελώς ανώδυνη.

RF Ραδιοσυχνότητες

Οι Ραδιοσυχνότητες RF αποτελούν ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στον τομέα της μη επεμβατικής θεραπείας για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, χωρίς νυστέρι και ενέσεις!

Υπέρηχοι χαμηλής συχνότητας (cavitation) – Μη ενέσιμη μεσοθεραπεία κυτταρίτιδας

Mε την βοήθεια των υπερήχων χαμηλής συχνότητας, έχουμε την δυνατότητα να διεισδύσουμε (χωρίς ενέσεις) λιπολυτικά συστατικά βαθύτερα στο λιπώδη ιστό. Η διαδικασία είναι ανώδυνη χωρίς ιδιαίτερο ερεθισμό.

Συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή & άσκηση

Εξαιτίας της δομικής φύσης του προβλήματος, η κυτταρίτιδα μπορεί να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό, ύστερα από συνδυασμό διατροφής και άσκησης.

 • Πίνετε άφθονο νερό.
 • Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση καφέ (προτιμήστε βότανα που περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως το πράσινο και κόκκινο τσάι) , αλατιού, ζάχαρης, αλκοόλ, αναψυκτικών και λιπαρών τροφών . Να προτιμάτε τα φρέσκα φρούτα, το ψάρι, το άπαχο κρέας και να λαμβάνετε άφθονες φυτικές ίνες. Προσπαθήστε τα διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Η καθιστική ζωή οδηγεί το λεμφικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα,  να λειτουργεί με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμη στην απαλλαγή της κυτταρίτιδας.
 • Προτιμάται τα φαρδιά ρούχα, καθώς τα πολύ στενά ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στη δημιουργία κυτταρίτιδας, ιδιαίτερα στις περιοχές που εμφανίζεται συνήθως.
 • Χρήση ειδικών προϊόντων. Εφαρμόζουμε από τον αστράγαλο προς τα πάνω με δυνατές μαλάξεις ώστε να διεγείρουμε την αποβολή των τοξινών.
 • Εκτός από τα ειδικά προϊόντα για τη κυτταρίτιδα η αντηλιακή προστασία είναι σημαντική καθώς, εκτός από πρόωρη γήρανση, προκαλεί και κυτταρίτιδα.

Συχνοί “μύθοι” για την κυτταρίτιδα

«Με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, μειώνεται και η κυτταρίτιδα»

Δεν έχει σημασία η ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνεται καθημερινά, αλλά η ποιότητά τους. Αν δηλαδή επιλέγετε fast food σε μικρές ποσότητες είναι περισσότερο επιβλαβές από το να τρώγατε μεγάλη ποσότητα φυτικής ίνας.

«Οι τοξίνες προκαλούν κυτταρίτιδα»

Η κυτταρίτιδα δεν είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης τοξινών, αλλά κυρίως ευθύνονται η κληρονομικότητα, οι ορμόνες και ο λεπτός ινώδης ιστός.

«Οι παχύσαρκοι έχουν κυτταρίτιδα»

Ακόμα και άτομα με πολύ χαμηλή μάζα σώματος μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν τα γονίδια στην ανάπτυξή της όπως και οι ορμόνες..

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH