Αυξητική Μαστών

Αυξητική Μαστών

Η χειρουργική επέμβαση  μεγέθυνσης μαστών περιλαμβάνει τη χρήση εμφυτευμάτων για πληρέστερα στήθη ή για να αποκατασταθεί ο όγκος του στήθους που χάθηκε μετά από απώλεια βάρους ή μετά από εγκυμοσύνη.

Αύξηση μαστών, τι μπορεί να κανει.

Εάν δεν είστε ικανοποιημένες με το μέγεθος του στήθους σας, η χειρουργική επέμβαση αυξητικής  στήθους  είναι  η επέμβαση επιλογής . Η επέμβαση  μεγέθυνσης  των μαστών  μπορεί:

 • Να αυξήσει την πληρότητα και την προβολή των μαστών σας
 • Να βελτιώσει την ισορροπία του σχήματος τους

Να ενισχύσει την εικόνα σας και την αυτοπεποίθηση σας

 

 

Τι δε θα κάνει.

H αυξητική μαστών  δεν διορθώνει την μεγάλη χαλάρωση. Εάν θέλετε τα στήθη σας να φαίνονται πιο πλούσια και να ανορθωθούν  λόγω  χαλάρωσης, μπορεί να απαιτηθεί  συνδυασμός επεμβάσεων.

Η ανόρθωση μαστών μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αυξητική  ή μπορεί να απαιτηθεί ξεχωριστή επέμβαση. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας βοηθήσει να πάρετε αυτή την απόφαση.

Είναι σωστό για μένα;

Η αυξητική μαστών είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη διαδικασία και πρέπει να την κάνετε για τον εαυτό σας και να μην προσπαθείτε να εκπληρώσετε τις  επιθυμίες κάποιου άλλου ή να προσπαθήσετε να ταιριάξετε σε οποιοδήποτε είδος της ιδανικής εικόνας.

Η αυξητική μαστών μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σας εάν:

 • Είστε σωματικά υγιείς
 • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
 • Τα στήθη σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως
 • Σας ενοχλεί η αίσθηση ότι το στήθος σας είναι πολύ μικρό
 • Σας δυσαρεστεί η απώλεια του όγκου και η αλλαγή του σχήματος του στήθους σας  μετά από εγκυμοσύνη, απώλεια βάρους, ή λόγω ηλικίας
 • Ο ένας  ή και οι δύο μαστοί δεν αναπτύσσονται κανονικά.(ανισομαστία) 

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση αυξητικής στήθους

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας ζητήσει τα εξής:

 • Να κάνετε προεγχειρητικό έλεγχο και  ιατρική αξιολόγηση
 • Να τροποποιήσετε την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή σας
 • Να κάνετε  μαστογραφία πριν την επέμβαση (όπου χρειάζεται)  
 • Να διακόψετε ή να ελαττώσετε το κάπνισμα πολύ πριν από τη χειρουργική επέμβαση
 • Να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία.

 Ειδικές οδηγίες που θα λάβετε θα καλύψουν:

 • Τι πρέπει να κάνετε την ημέρα του χειρουργείου

 • Τη μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση

 • Τα έγγραφα μητρώου εμφυτευμάτων μαστού

Η αυξητική μαστών ως χειρουργική επέμβαση γίνεται σε άρτια εξοπλισμένο χειρουργείο νοσοκομείου και απαιτείται ημερήσια νοσηλεία (εξέρχεστε από το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης). Θα πρέπει  να μεριμνήσετε ώστε κάποιος να σας μεταφέρει από και προς το χειρουργείο  και να μείνει μαζί σας τουλάχιστον την πρώτη νύχτα μετά την επέμβαση

 

Κατά την 1η επίσκεψή σας στο ιατρείο.

Η επιτυχία και η ασφάλεια της επέμβασης αυξητικής μαστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ειλικρίνειά σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την υγεία, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής σας.

 Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε:

 • Γιατί θέλετε τη χειρουργική επέμβαση αυξητικής, τις προσδοκίες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα
 • Τις ιατρικές παθήσεις, τις αλλεργίες στα φάρμακα και τις ιατρικές θεραπείες
 • Την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, τη χρήση βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων, αλκοόλ, καπνού ή άλλων ουσιών
 • Τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
 • Το οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας του μαστού και τα αποτελέσματα  προηγούμενων μαστογραφιών ή βιοψιών (αν υπάρχουν)

 Ο χειρουργός  επίσης :

 • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες παθήσεις ή επικίνδυνους παράγοντες
 • Θα εξετάσει το στήθος σας και θα κάνει μετρήσεις του μεγέθους και του σχήματός του.
 • Θα πάρει φωτογραφίες για το ιατρικό ιστορικό σας
 • Θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σας
 • Θα σας εξηγήσει τα πιθανά αποτελέσματα της  επέμβασης,  τις πιθανές επιπλοκές καθώς και τη χρήση της αναισθησίας κατά τη διάρκεια της επέμβασής σας.

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές αυξητικής μαστών

Η απόφαση για τη χειρουργική επέμβαση αυξητικής μαστών είναι εξαιρετικά προσωπική και θα πρέπει να αποφασίσετε αν τα οφέλη που θα επιτευχθούν θα ανταποκρίνονται στους στόχους που έχετε θέσει και αν αποδέχεστε τους κινδύνους  και τις πιθανές επιπλοκές.

Ο  χειρουργός και οι συνεργάτες του θα σας ενημερώσουν σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τα έντυπα συγκατάθεσης για να βεβαιώσετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία στην οποία θα υποβληθείτε καθώς και τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους και οι επιπλοκές μετά από την αυξητική μαστών περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία (αιμάτωμα)
 • Λοίμωξη
 • Καψική σύσπαση, δηλαδή σχηματισμό ουλώδους ιστού  γύρω από το εμφύτευμα
 • Τους κινδύνους της αναισθησίας
 • Συσσώρευση υγρού
 • Πόνος που επιμένει
 • Πιθανότητα επαναληπτικής χειρουργικής επέμβασης

Παρόλο που δυνητικά μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές με εμφυτεύματα στήθους, δεν βλάπτουν την υγεία του μαστού. Η προσεκτική μελέτη των επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται από ανεξάρτητες ομάδες, όπως το Ινστιτούτο Ιατρικής δεν έχει βρει καμία αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των εμφυτεύματων στήθους και των  αυτοάνοσων ή άλλων συστηματικών νόσων.

 Άλλα σημαντικά ζητήματα:

•Δεν είναι βέβαιο ότι τα εμφυτεύματα στήθους θα διαρκέσουν μια ζωή και μελλοντικά μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση  για την αντικατάσταση του ενός ή και των δύο εμφυτευμάτων.
•Η εγκυμοσύνη, η απώλεια βάρους και η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση των  μαστών  κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Χειρουργικά στάδια Αυξητικής μαστών

Βήμα 1 – Aναισθησία

 

Για την άνεσή σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αυξητικής στήθους χορηγούνται φάρμακα. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια καταστολή ή τη γενική αναισθησία. Ο γιατρός σας θα προτείνει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Βήμα 2 – H τομή
Οι τομές γίνονται σε δυσδιάκριτες περιοχές ώστε να είναι δύσκολα ορατές. Θα ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε . Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 
Inframammary incision

Transaxillary incision

Periareolar incision

Οι τομές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του εμφυτεύματος, το βαθμό της επιθυμητής μεγέθυνσης, την ιδιαίτερη ανατομία σας, και  την προτίμηση ασθενούς-χειρουργού.

Bήμα 3 – Επιλογή Εμφυτευμάτων

Μετά την αρχική επίσκεψη θα προγραμματιστεί νέα όπου θα γίνουν ειδικές μετρήσεις για το τελικό μέγεθος και το σχήμα των μαστών. Είναι σημαντικό  να είστε  ειλικρινής και να εκφράσετε τις προσδοκίες σας. Ο  τύπος και το μέγεθος του εμφυτεύματος καθορίζεται όχι μόνο από την αύξηση που επιθυμείτε , αλλά κυρίως  από την  ανατομία του στήθους σας, την ελαστικότητα του δέρματος και τον τύπο του σώματος. Ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας βοηθήσει να πάρετε την τελική απόφαση.

 

Bήμα 4 – Εισαγωγή και τοποθέτηση του εμφυτεύματος

Αφού γίνει η τομή, ένα εμφύτευμα μαστού εισάγεται σε μία θήκη που δημιουργείται, είτε:

 • Κάτω από το θωρακικό μυ , ή
 • Ακριβώς πίσω από το μαστικό ιστό, πάνω από το θωρακικό μυ

Η μέθοδος για την εισαγωγή και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων εξαρτάται από τον τύπο του εμφυτεύματος, το βαθμό της επιθυμητής μεγέθυνσης, ​​το σωματότυπό σας, και τις συστάσεις του χειρουργού σας.

Bήμα 5 – Κλείσιμο των τομών
Οι τομές κλείνουν με απορροφήσιμα ράμματα στον ιστό του μαστού και με ράμματα εξωτερικά για την σύγκλιση στο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου οι γραμμές των τομών θα εξασθενίσουν.

Βήμα 6 – Δείτε τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης αυξητικής στήθους είναι άμεσα ορατά. Με την πάροδο του χρόνου, το μετεγχειρητικό πρήξιμο θα μειωθεί και οι τομές θα εξασθενίσουν.

Ανάρρωση μετά την αυξητική μαστών

Θα σας δοθούν έντυπες μετεγχειρητικές οδηγίες που θα περιλαμβάνουν: Πώς να φροντίσετε το στήθος σας μετά από τη χειρουργική επέμβαση αυξητικής μαστών, την φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσετε για την μείωση του κινδύνου μόλυνσης και βελτίωση της επούλωσης και πότε θα επανέλθετε για την 1η μετεγχειρητική επίσκεψη. Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στη φυσιολογική δραστηριότητα και την άσκηση κ.ά.

Η ιατρική επιστήμη δεν μπορεί να δώσει  εγγύηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα μπορεί να απαιτηθεί επιπρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Να είστε προσεκτικοί

Το να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Είναι σημαντικό να μην  ασκείτε υπερβολική δύναμη, τριβή, ή πίεση στις χειρουργικές τομές  κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Αποτελέσματα της μεγέθυνσης των μαστών

Τα αποτελέσματα της αυξητικής μαστών είναι μακροχρόνια. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, το στήθος σας μπορεί να αλλάξει εξαιτίας διακυμάνσεων βάρους,  από ορμονικούς παράγοντες, εγκυμοσύνη και τη βαρύτητα. Μπορείτε να επιλέξετε την ανόρθωση μαστών ή αλλαγή εμφυτευμάτων ώστε να αποκτήσετε ένα πιο νεανικό περίγραμμα.

Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού ώστε να εξασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη μεγέθυνση ή την ενίσχυση μαστού, και μην παραλείπετε τις προγραμματισμένες επισκέψεις παρακολούθησης.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH