
Ακμή - Ουλές Ακμής
Τι είναι η ακμή προσώπου
H ακμή είναι πάθηση του δέρματος και εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί σε ενήλικες και οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές . Ως επί το πλείστον συνοδεύεται από λιπαρό δέρμα.
Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και το στήθος.
Μορφές ακμής
Η συνηθισμένη ακμή μπορεί να είναι φλεγμονώδης και μη φλεγμονώδης. Μπορεί να είναι από πολύ ήπια μέχρι πολύ σοβαρή, με κύστεις και αποστήματα. Στην κατηγορία της ακμής έχουμε την βλατιδοφλυκταινώδη ακμή και την οζώδη ακμή, σοβαρές μορφές, οι οποίες μπορούν να αφήσουν σημάδια.
Η ακμή είναι δυνατόν να δημιουργηθεί και από τη χρήση μη κατάλληλων καλλυντικών, η οποία εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 20 ετών. Τέλος, δεν είναι σπάνιο να προκαλέσει ο ίδιος ο ασθενής στον εαυτό του την λεγόμενη τραυματική ακμή, όπου το άτομο πιέζει με τα δάκτυλά του τους μαύρους πόρους ή και τις ακνεϊκές βλάβες.
Αίτια
Τα αίτια της ακμής δεν είναι απολύτως προσδιορισμένα, καθώς διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μερικά από τα πιο συνήθη:
- ορμονικά προβλήματα
- κληρονομικότητα
- εξωγενείς παράγοντες
- ψυχολογικοί παράγοντες
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ως συχνό αίτιο και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος ευθύνεται για πολλές δερματοπάθειες.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση της ακμής δεν απαιτείται τίποτ’ άλλο παρά μόνο μία απλή κλινική εξέταση. Η καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα επίσης είναι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για να είναι πιο στοχευμένη η αγωγή.
Θεραπεία για την ακμή
Αρχικά η θεραπεία γίνεται με κατάλληλα ιατρικά προϊόντα και θεραπείες και όπου απαιτείται φαρμακευτική αγωγή αφού έχει προηγηθεί καλλιέργεια & τεστ ευαισθησίας (αντιβιόγραμμα).
Σε δεύτερη φάση η φωτοθεραπεία και το laser είναι δύο σημαντικές συμπληρωματικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα.
Οι θεραπείες αυτές μπορούν να αποδειχθούν πολύ ευεργετικές για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή ή σε άλλες θεραπείες. Η δράση της φωτοθεραπείας στοχεύει την βλάβη, ενεργοποιώντας παράλληλα την άμυνα του οργανισμού.
Η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα και να προσφέρει μία στοχευμένη λύση.
Συχνές ερωτήσεις για θεραπεία ουλών ακμής
Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών καθώς το κάθε άτομο διαφέρει ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση 5 θεραπείες πραγματοποιούνται σίγουρα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το μεσοδιάστημα των συνεδριών ορίζεται από τον θεράποντα γιατρό.
Ποιες θεραπείες ορίζονται για τις ουλές ακμής;
Στις ουλές ακμής η αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη στον κάθε ασθενή. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν αρχικά προετοιμασία του δέρματος με χρήση προϊόντων, laser, το χημικό peeling, τη μικροδερμοαπόξεση ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά τις ουλές.
Υπάρχουν συμβουλές που πρέπει να εφαρμόζει ο ασθενής στις ουλές ακμής;
Είναι πρωταρχικής σημασίας να μην αγγίζετε τις βλάβες από ακμή, όπως και το να μην ασκείτε πίεση με τα δάχτυλά σας, πάνω στις βλάβες. Τέλος, πρέπει να ακολουθείτε με ευλάβεια όλα όσα σας προτείνει να κάνετε ο γιατρός σας.
Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.
Επικοινωνήστε με τον γιατρό
Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.