Ποικιλοδερμία Civatte

Ποικιλοδερμία Civatte

Λίγα λόγια για την πάθηση

Η ποικιλοδερμία Civatte αποτελεί χρόνια καλοήθη πάθηση του δέρματος. Εντοπίζεται συχνότερα στην περιοχή του λαιμού, στο άνω μέρος του θώρακα και στα μάγουλα  και εμφανίζεται σαν αλλαγή χρώματος που οφείλεται στον συνδυασμό λέπτυνσης του δέρματος με διάχυτο ερύθημα και υπερμελάγχρωση. Ως προς το φύλο, η πάθηση δείχνει να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες ηλικίας 40-70. Στη χώρα μας τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου το 1,4% του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με ποικιλοδερμία Civatte.

Αίτια εμφάνισης

Σαφή αίτια που να ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για την ποικιλοδερμία του Civatte δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Μπορούμε, ωστόσο, να εντοπίσουμε διάφορους ενοχοποιητικούς παράγοντες, όπως:

  • Υπερβολική και παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Γενετική προδιάθεση
  • Αλλεργική αντίδραση σε καλλυντικά ή αρώματα που ενεργοποιείται με έκθεση στον ήλιο (φωτοευαισθησία ή φωτοαλλεργία)
  • Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή την εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα

Η πάθηση είναι κυρίως ασυμπτωματική. Ενδέχεται να παρουσιαστεί καύσος, κνησμός και χαρακτηριστική ευαισθησία του δέρματος.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται με απλή κλινική εξέταση. Εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορεί να διενεργηθεί βιοψία δέρματος μαζί με αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άλλων παθήσεων που εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία. Οι πιο συνήθεις εξ αυτών είναι το σύνδρομο Bloom, το σύνδρομο Rothmund-Thomson, η δερματομυοσίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος κ.ά.

Αντιμετώπιση πάθησης

Ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ποικιλοδερμίας Civatte θεωρείται το  παλμικό IPL (Ιntense Pulse Light) και το laser χρωστικής (V-Beam). Tο IPL εκπέμπει υπέρυθρο παλμικό φως με μήκος κύματος που κυμαίνεται, ενώ το V-Beam εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία σε συγκεκριμένο μήκος κύματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο συνδυασμός των 2 τεχνολογιών μας επιτρέπει να επιτύχουμε άριστα αποτελέσματα.  Άλλες θεραπευτικές επιλογές, μικρότερης ωστόσο αποτελεσματικότητας, είναι τα ιατρικά peelings και οι κρέμες λεύκανσης.

Συχνές ερωτήσεις για την ποικιλοδερμία Civatte

Υπάρχουν παρενέργειες μετά τη θεραπεία;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής. Τυχόν ερυθρότητα, μελανιά ή οιδήματα υποχωρούν με το πέρας της αγωγής.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματός μου;

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος διαφοροποιείται και η θεραπευτική διαδικασία. Συνήθως, ωστόσο, απαιτούνται 3-6 συνεδρίες ανά 40 περίπου ημέρες.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσω μετά τη θεραπεία;

Φυσικά! Το νούμερο ένα ζητούμενο για μια επιτυχημένη θεραπεία είναι η επιμελής αντιηλιακή προστασία.

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH