Αποκατάσταση Μαστών

Τι είναι η αποκατάσταση μαστού;

Η αποκατάσταση του μαστού επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής, οι οποίες προσπαθούν να τον επαναφέρουν κοντά στο κανονικό σχήμα, όψη και μέγεθος μετά από μαστεκτομή.

Αν και η επανόρθωση μαστού μπορεί να αποκαταστήσει το μαστό σας, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά μεταβλητά:

 • Ένας επανορθωμένος μαστός δεν θα έχει την ίδια αίσθηση με αυτή του μαστού που αντικαθίσταται.
 • Οι χειρουργικές τομές στο στήθος είτε από την επανόρθωση είτε από τη μαστεκτομή θα είναι πάντα ορατές.
 • Ορισμένες χειρουργικές τεχνικές θα αφήσουν τομές στη δότρια περιοχή, που συνήθως βρίσκεται σε λιγότερο εκτεθειμένες περιοχές του σώματος όπως η πλάτη, η κοιλιά ή οι γλουτοί.

Μια σημείωση για τη συμμετρία:

Εάν έχει επηρεαστεί μόνο ο ένας από τους δύο μαστούς, μπορεί να επανορθωθεί μόνον αυτός. Επιπλέον, μπορεί να συστηθεί μία ανόρθωση, μείωση ή αύξηση του μεγέθους του άλλου μαστού για τη βελτίωση της συμμετρίας του μεγέθους και της θέσης των δύο μαστών.

Ομορφιά και ζωή

Ενισχύοντας εμφάνισή σας με την αποκατάσταση του μαστού
Η αποκατάσταση του μαστού για μια γυναίκα που έχει χάσει τον ένα μαστό εξαιτίας καρκίνου ή άλλης κατάστασης είναι μία ικανοποιητική διαδικασία τόσο σωματικά και όσο και συναισθηματικά.

Η δημιουργία ενός νέου μαστού μπορεί να βελτιώσει δραματικά την αυτο- εικόνα σας, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής σας. Αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας δώσει μια σχετικά φυσική εμφάνιση του μαστού, ο επανορθωμένος μαστός δεν θα φαίνεται και δε θα αισθάνεται ποτέ ακριβώς το ίδιο όπως ο μαστός που αφαιρέθηκε.

Είναι σωστό για μένα;
Η αποκατάσταση του μαστού είναι μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη διαδικασία. Θα πρέπει να το κάνετε για τον εαυτό σας και όχι προσπαθώντας να εκπληρώσετε τις επιθυμίες κάποιου άλλου ή να ταιριάξετε σε οποιοδήποτε είδος ιδανικής εικόνας.

Η αποκατάσταση του μαστού είναι μια καλή επιλογή για σας εάν:

 • Είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε στη διάγνωση και τη θεραπεία σας
 • Δεν έχετε πρόσθετες ιατρικές παθήσεις ή άλλες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση
 • Έχετε θετική προοπτική και ρεαλιστικούς στόχους για την αποκατάσταση του μαστού σας και την εικόνα του σώματός σας.

Η αποκατάσταση του μαστού συνήθως περιλαμβάνει πολλές διαδικασίες που εκτελούνται σε πολλαπλά στάδια. Μπορεί να:

 • Ξεκινήσει την ίδια στιγμή με την μαστεκτομή , ή
 • να καθυστερήσει μέχρι να επουλωθούν οι πληγές της μαστεκτομής και να επανέλθετε από οποιεσδήποτε πρόσθετες θεραπείες για τον καρκίνο.
 • Είναι σημαντικό να αισθάνεστε έτοιμοι για τη συναισθηματική προσαρμογή που περιλαμβάνεται στην αποκατάσταση του μαστού. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για να αποδεχθείτε τα αποτελέσματα της αποκατάστασης του μαστού.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σας

Η επιτυχία και η ασφάλεια της διαδικασίας αποκατάστασης του μαστού σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην πλήρη ειλικρίνεια σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Γιατρό. Θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την υγεία, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής σας.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε:

 • Γιατί θέλετε τη χειρουργική επέμβαση, τις προσδοκίες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Τις ιατρικές παθήσεις, τις αλλεργίες στα φάρμακα και ιατρικές θεραπείες
 • Τη χρήση φαρμάκων, βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων, αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών.
 • Τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για τη χειρουργική αποκατάσταση του μαστού.
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της αποκατάστασης του μαστού και τυχόν κινδύνους ή πιθανές επιπλοκές.
 • Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον πλαστικό χειρουργό σας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών για την επίτευξη συμμετρίας του μαστού .

Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να:

 • Αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιεσδήποτε προ-υπάρχουσες καταστάσεις υγείας ή παράγοντες κινδύνου.
 • Εξετάσει το στήθος σας και να λάβει λεπτομερείς μετρήσεις του μεγέθους και του σχήματός του, την ποιότητα του δέρματος, και την τοποθέτηση των θηλών και της θηλέας άλως.
 • Βγάλει φωτογραφίες για το ιατρικό ιστορικό σας.
 • Συζητήσει τις επιλογές σας και να συστήσει την πορεία της θεραπείας.
 • Συζητήσει τα πιθανά αποτελέσματα της αποκατάστασης του μαστού και τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές.

Οι κίνδυνοι και οι πληροφορίες για την αποκατάσταση μαστού

Η απόφαση για τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης είναι εξαιρετικά προσωπική. Θα πρέπει να αποφασίσετε αν με τα οφέλη θα επιτευχθούν οι στόχοι σας και αν αποδέχεστε τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές.

Ο πλαστικός χειρουργός σας ή/ και το προσωπικό θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τους κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τα έντυπα συγκατάθεσης για να διασφαλιστεί ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τις διαδικασίες στις οποίες θα υποβληθείτε καθώς και τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την αποκατάσταση του μαστού περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, αιμορραγία, μόλυνση, κακή επούλωση των τομών και τους κινδύνους της αναισθησίας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι:

 • Η χειρουργική επέμβαση με χρήση κρημνών περιλαμβάνει τον κίνδυνο μερικής ή ολικής απώλειας του κρημνού και της απώλεια της αίσθησης, τόσο στη δότρια όσο και στην επανορθωμένη περιοχή.
 • Η χρήση των εμφυτευμάτων ενέχει τον κίνδυνο της firmness του μαστού (καψική σύσπαση) και της ρήξης του εμφυτεύματος.

Breast implants do not impair breast health. Careful review of scientific research conducted by independent groups such as the Institute of Medicine has found no proven link between breast implants and autoimmune or other systemic diseases. Visit www.breastimplantsafety.org for current information.

Θα χρειαστείτε βοήθεια

Αν η αποκατάσταση του μαστού σας λάβει χώρα σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, να είστε βέβαιη ότι έχετε μεριμνήσει ότι κάποιος θα σας μεταφέρει από και προς το μέρος της χειρουργικής επέμβασης και θα μείνει μαζί σας τουλάχιστον για την πρώτη νύχτα της επέμβασης.

Χειρουργικά στάδια της αποκατάστασης μαστού

Βήμα 1 – Αναισθησία
Χορηγούντα φάρμακα που για να αισθάνεστε άνετα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια καταστολή ή την γενική αναισθησία. Ο γιατρός θα συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Βήμα 2 – τεχνικές Οι ελέυθεροι κρημνοί επανατοποθετούν τον μυ το λίπος και το δέρμα της ασθενούς, ώστε να δημιουργήσει ή να καλύψει το mound του μαστού.
Μερικές φορές η θεραπεία ακτινοβολίας ή η μαστεκτομή θα αφήσει ανεπαρκή ιστό στο στήθος ώστε να καλυφθεί και να υποστηριχθεί το εμφύτευμα μαστού. Η χρήση εμφυτευμάτων στήθους για την αποκατάσταση σχεδόν πάντα απαιτεί ή τεχνική με κρημνό ή τεχνική επέκτασης των ιστών.

Ένας ΤΡΑΜ κρημνός χρησιμοποιεί τον δότη μυ, το λίπος και το δέρμα από την κοιλιά της ασθενούς για να αποκαταστήσει το στήθος. Ο κρημνός μπορεί είτε να παραμένει εφαπτόμενος στην παροχή αίματος και να διοχετεύεται μέσα από το θωρακικό τοίχωμα, ή να αποκολληθεί πλήρως, και να διαμορφωθεί σε mound μαστού.

Εναλλακτικά, ο χειρουργός σας μπορεί να επιλέξει τεχνικές κρημνού Diep ή SGAP οι οποίες δεν χρησιμοποιούν τους μυς, αλλά μεταφέρουν ιστό στο θώρακα από την κοιλιά ή τους γλουτούς.

Ένας πλατύς ραχιαίος κρημνός χρησιμοποιεί τους μυς, το λίπος και το δέρμα από τη σήραγγα πίσω στην περιοχή της μαστεκτομής και παραμένει συνδεδεμένος με την δότρια περιοχή, αφήνοντας ανέπαφη την παροχή αίματος.

Περιστασιακά, ο κρημνός μπορεί να αποκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο mound μαστού, αλλά συχνά παρέχει τους απαραίτητους μυς και ιστούς που χρειάζονται για να καλύψουν και να υποστηρίξουν ένα εμφύτευμα μαστού..


Βήμα 3 – Η επέκταση ιστών τεντώνει το δέρμα υγιές ώστε να παρέχει κάλυψη για το εμφύτευμα στήθους.

Η αποκατάσταση με επέκταση ιστού επιτρέπει ευκολότερη αποθεραπεία από το χειρουργείο με κρημνό, αλλά είναι μια πιο μακρά διαδικασία αποκατάστασης.

Απαιτεί πολλές επισκέψεις για πάνω από 4-6 μήνες μετά την τοποθέτηση της επέκτασης ώστε να αναγομώνεται η συσκευή αργά μέσα από μια εσωτερική βαλβίδα και να επεκτείνει το δέρμα.

Μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση θα χρειαστεί για να αντικαταστήσει την προέκταση, αν δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως ένα μόνιμο εμφύτευμα.

Βήμα 4 – Η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων στήθους δημιουργεί ένα mound μαστού.
Το εμφύτευμα μαστού μπορεί να είναι συμπληρωματική ή εναλλακτική λύση για τις τεχνικές κρημνού. Υπάρχουν διαθέσιμα εμφυτεύματα φυσιολογικού ορού και σιλικόνης.

Ο χειρουργός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για σας. Η αποκατάσταση με ένα μόνο εμφύτευμα απαιτεί συνήθως επέκταση ιστού.Βήμα 5 – Ο εμβολιασμός και άλλες εξειδικευμένες τεχνικές δημιουργούν τη θηλή και τη θηλέα άλω.

Η αποκατάσταση του μαστού ολοκληρώνεται μέσα από μια ποικιλία τεχνικών που την αποκαθιστούν τη θηλή και τη θηλαία άλω.

Αποθεραπεία μετά την αποκατάσταση μαστού

Μετά την επέμβαση είτε με τη χρήση κρημνού είτε με την εισαγωγή εμφυτεύματος, θα εφαρμοστούν γάζες ή επιδέσμοι στις τομές σας.

Ένας ελαστικός επίδεσμος ή ένας στηθόδεσμος υποστήριξης θα ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο και θα υποστηρίξει τον ανασχηματισμένο μαστό.

Ένας μικρός, λεπτός σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά κάτω από το δέρμα για να αποστραγγίξει κάθε περίσσεια αίματος ή υγρού.

Μια αντλία πόνου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την ανάγκη για παυσίπονα.

Θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες που μπορεί να περιλαμβάνουν: Πώς να φροντίσετε τη χειρουργημένη περιοχή μετά την επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή για να εφαρμόσετε ή να λάβετε από το στόμα ώστε να βοηθηθεί η θεραπεία και να μειωθεί ο κίνδνος λοίμωξης, συγκεκριμένες προφυλάξεις για τη χειρουργημένη περιοχή ή τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, και πότε θα ξαναδείτε τον πλαστικό χειρουργό σας.

Να είστε βέβαιη να κάνετε στον πλαστικό χειρουργό σας συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου της ανάρρωσης σας.

 • Πού θα πάω μετά το πέρας της επέμβασής μου;
 • Τι φάρμακα θα μου δοθούν κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση;
 • Θα έχω επιδέσμους / γάζες μετά την επέμβαση;
 • Πότε θα μπορούν να αφαιρεθούν;
 • Θα υπάρχει παροχέτευση; Για πόσο χρονικό διάστημα;
 • Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο ή ντους;
 • Πότε μπορώ να επιστρέψω στη φυσιολογική καθημερινή μου δραστηριότητα και την άσκηση;
 • Πότε μπορώ να επιστέψω για μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα;

Η αποθεραπεία θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, το πρήξιμο θα μειώνεται και το σχήμα του μαστού και η θέση του θα βελτιώνονται. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού σας και να πηγαίνετε στις προγραμματισμένες επισκέψεις παρακολούθησης.

Αποτελέσματα και προοπτικές
Τα τελικά αποτελέσματα της αποκατάστασης μετά απο μαστεκτομή μπορούν να βοηθήσει ώστε να ελατωθούν οι σωματικές και οι συναισθηματικές επιπτώσεις της μαστεκτομής.

Με την πάροδο του χρόνου, κάποια αίσθηση του μαστού μπορεί να επιστρέψει, και οι ουλές θα βελτιωθούν, αν και ποτέ δεν θα εξαφανιστούν εντελώς.

Υπάρχουν trade-offs, αλλά οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται αυτά είναι μικρά σε σύγκριση με τη μεγάλη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και τη δυνατότητα να φαίνονται και να αισθάνονται ολοκληρωμένες.

Η προσεκτική παρακολούθηση της υγείας του μαστού μέσω της αυτο-εξέτασης, της μαστογραφίας και άλλων διαγνωστικών τεχνικών είναι απαραίτητη για την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι
Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή, πόνους στο στήθος, ή ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό, ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις επιπλοκές, μπορεί να απαιτεί νοσηλεία και επιπρόσθετη θεραπεία.

Η εξάσκηση της ιατρικής και η χειρουργική επέμβαση δεν είναι ακριβής επιστήμη. Αν και αναμένονται καλά αποτελέσματα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα με μία μόνο χειρουργική επέμβαση και να είναι απαραίτητη μια πιπρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Να είστε προσεκτικές
Το να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Είναι σημαντικό να μην εκθέτετε τις χειρουργικές τομές σε υπερβολική δύναμη, τριβή, ή κίνηση κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH