Βλεφαροπλαστική

Tι είναι η βλεφαροπλαστική;

H Βλεφαροπλαστική είναι η χειρουργική διαδικασία που στοχεύει στην βελτίωση της εμφάνισης των βλεφάρων. Η επέμβαση μπορεί να γίνει στο πάνω βλέφαρο, στο κάτω βλέφαρο ή και στα δύο.

Αν επιθυμείτε να βελτιώσετε την εμφάνισή ή να αποκαταστήσετε λειτουργικά προβλήματα με τα βλέφαρά σας, η βλεφαροπλαστική μπορεί να ανανεώσει την περιοχή γύρω από τα μάτια σας.

Τι μπορεί να βελτιώσει η βλεφαροπλαστική:

 • Την περίσσεια δέρματος που δημιουργεί πτυχές ή αλλοιώνει το φυσικό σχήμα του άνω βλεφάρου και κάποιες φορές δημιουργεί δυσκολία στον όραση αλλά και στο μακιγιάζ στα άνω βλέφαρα .
 • Την εναπόθεση λίπους που εμφανίζεται ως οίδημα στα βλέφαρα.
 • Τις σακούλες κάτω από τα μάτια.
 • Την χαλάρωση του κάτω βλεφάρου που αποκαλύπτει το λευκό του ματιού κάτω από την ίριδα.
 • Την περίσσεια δέρματος και τις λεπτές ρυτίδες του κάτω βλεφάρου.

Είσθε υποψήφιος για επέμβαση στα βλεφαρα?

Θεωρείστε κατάλληλος υποψήφιος για βλεφαροπλαστική άν:

 • Συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους και συχνά φαίνεσθε κουρασμένος/η ενώ δεν είστε.
 • Είστε σωματικά υγιείς, χωρίς ιατρικό πρόβλημα στα βλέφαρα ή προβλήματα υγείας που καθυστερούν την διαδικασία επούλωσης
 • Είσαστε σε θέση να μειώσετε ή ακόμα καλύτερα να διακόψετε το κάπνισμα πριν και μετά την    επέμβαση.
 •  Έχετε μια θετική προοπτική και συγκεκριμένους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους για τη βελτίωση    της εμφάνισής σας

Κάποιες φορές υπάρχει βλεφαρόπτωση και για την διόρθωσή της απαιτείται διαφορετική χειρουργική τεχνική.

Στην διάρκεια της επίσκεψής σας ο χειρουργός θα εξετάσει την ανατομία του προσώπου σας και θα συζητήσει μαζί σας τις διαδικασίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες σας.

Τι να περιμένουμε από τη βλεφαροπλαστική

Τι θα πρέπει να περιμένω κατά την διάρκεια της ενημέρωσής μου σχετικά με την επέμβαση βλεφάρων.

H επιτυχία και η ασφάλεια της διαδικασίας της βλεφαροπλαστικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ειλικρίνεια σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στο ιατρείο μας. 

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε :

 • Γιατί επιθυμείτε τη χειρουργική επέμβαση, ποιες είναι οι προσδοκίες σας και τα επιθυμητά αποτελέσματα
 • Αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή παθήσεις που αφορούν τα βλέφαρα, τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα και  προηγούμενες ιατρικές θεραπείες
 • Την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων, αλκοόλ, κάπνισμα ή χρήση άλλων ουσιών.
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Ο Πλαστικός Χειρουργός μπορεί επίσης να :

 • αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και  προϋπάρχουσες παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου
 • πάρει φωτογραφίες για το ιατρικό ιστορικό σας
 • σας ενημερώσει για τις επιλογές σας και να συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς.
 • συζητήσει μαζί σας τα πιθανά αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής και τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές
 • σας ενημερώσει για το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί.

Προετοιμασία για βλεφαροπλαστική

Πριν από την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής, θα σας ζητηθεί να:

 

 • Κάνετε εργαστηριακές  ή ιατρικές εξετάσεις
 • Επισκεφθείτε οφθαλμίατρο για οφθαλμολογικό έλεγχο (όπου απαιτείται) .
 • Να ξεκινήσετε την λήψη συγκεκριμένης  φαρμακευτικής αγωγής ή να τροποποιήσετε  την τρέχουσα. (φάρμακα που ήδη λαμβάνετε σε καθημερινή βάση)
 • Ελαττώσετε ή να ακόμα καλύτερα να διακόψετε το κάπνισμα πολύ πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και  φυτικών συμπληρωμάτων  που μπορεί  να αυξήσουν την αιμορραγία

Ειδικές οδηγίες που θα λάβετε θα καλύψουν:
•Τι πρέπει να κάνετε το βράδυ πριν και το πρωί της επέμβασης
•Τη χρήση της αναισθησίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
•Τη μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση

Συνήθως η βλεφαροπλαστική απαιτεί ημερήσια νοσηλεία (εξέρχεστε από το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης).  Είναι σημαντικό να  έχετε μεριμνήσει ώστε κάποιος να σας  μεταφέρει από και προς το νοσοκομείο και ότι θα μείνει μαζί σας  τουλάχιστον για την πρώτη νύχτα μετά από  τη χειρουργική επέμβαση.

Βήματα βλεφαροπλαστικής επέμβασης

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας βλεφαροπλαστικής;

Βήμα 1 – Αναισθησία
Η αναισθησία χορηγείται για να αισθάνεστε άνετα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τοπική αναισθησία, ενδοφλέβια νάρκωση (μέθη)  ή γενική αναισθησία. Θα σας συστήσουμε την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Βήμα 2 – Η τομή
Οι τομές στην βλεφαροπλαστική έχουν σχεδιαστεί ώστε τα σημάδια να είναι καλά κρυμμένα μέσα στις φυσικές δομές της περιοχής των βλεφάρων.

Η χαλάρωση του άνω βλεφάρου μπορεί να διορθωθεί μέσω μιας τομής στην φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου επιτρέποντας την αφαίρεση ή επανατοποθέτηση του λίπους, την σύσφιξη των μυών  και την αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος.

Στην βλεφαροπλαστική του κάτω βλεφάρου η  τομή γίνεται ακριβώς κάτω από την γραμμή των βλεφαρίδων. Μέσω αυτής της τομής, αφαιρείται η  περίσσεια λίπους και δέρματος.

 

Βήμα 3 – Το κλείσιμο της τομής
Οι τομές στα βλέφαρα συνήθως κλείνουν με :

 •  απορροφήσιμα ράμματα και ράμματα που αφαιρούνται.

Κατά την διάρκεια ή μετά την επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιήθει ιατρικό laser για να βελτιώσει τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας και τους μαύρους  κύκλους στα κάτω βλέφαρα.

Βήμα 4 – Δείτε τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής φαίνοντα σταδιακά, καθώς το οίδημα (πρήξιμο)  και οι μώλωπες υποχωρούν και αποκαλύπτεται μια ανανεωμένη εμφάνιση.

Κίνδυνοι βλεφαροπλαστικής και πληροφορίες για την ασφάλεια της

Η απόφαση να προχωρήσετε σε επέμβαση  βλεφαροπλαστικής είναι πολύ προσωπική και θα πρέπει να αποφασίσετε αν τα οφέλη της ικανοποιούν τους στόχους σας και αν οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές  είναι αποδεκτές.

Ο πλαστικός χειρουργός θα σας εξηγήσει τις πιθανές επιπλοκές βλεφαροπλαστικής λεπτομερώς. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης για να βεβαιώσετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία που θα υποβληθείτε και τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές.

Οι επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού είναι σπάνιες, λιγότερο από 1 %. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αιμάτωμα, φλεγμονή, εκτρόπιο (το κάτω βλέφαρο δεν κλείνει), λαγόφθαλμος (το άνω βλέφαρο δεν κλείνει), προσωρινό μούδιασμα στην αίσθηση του δέρματος,  αποχρωματισμός του δέρματος, οίδημα, ξηροφθαλμία κ.ά.

Είναι φυσικό να αισθάνεστε κάποια ανησυχία, είτε αφορά την αναμενόμενη νέα εμφάνιση σας είτε αφορά το προεγχειρητικό στρές. Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε αυτά τα συναισθήματά σας.

Το να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασής σας. Οι χειρουργικές τομές δε θα πρέπει να υποβληθούν σε υπερβολική πίεση ή τριβή  κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Θα σας δώσουμε έντυπο μετεγχειρητικών οδηγιών για την φροντίδα στο σπίτι.

Αποκατάσταση βλεφαροπλαστικής

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να εφαρμοστεί αντιβιοτική αλοιφή και κρύα επιθέματα.

Οδηγίες που αφορούν την περίοδο της ανάρρωσης σας μετά από την βλεφαροπλαστική θα σας δωθούν τόσο προφορικά όσο και με έντυπο υλικό και θα αφορούν :

Το πώς να φροντίσετε τα μάτια σας τις πρώτες ημέρες, τα φάρμακα που είτε θα εφαρμόζονται τοπικά είτε θα λαμβάνονται από το στόμα για να βοηθήσουν τη θεραπεία και τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης,  και πότε θα επιστρέψετε για την 1η μετεγχειρητική επίσκεψη.

Η αρχική φάση επούλωσης μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα (πρήξιμο), μώλωπες, ερεθισμό ή ξηροφθαλμία και δυσφορία όπου μπορούν να ελεγχθούν με φαρμακευτική αγωγή, κρύα επιθέματα και αλοιφή.

Ειδική σημείωση : Πρέπει να προστατεύεστε συστηματικά από τον ήλιο και να χρησιμοποιείτε σκοτεινά φιμέ γυαλιά ηλίου έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης.

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής θα είναι μεγάλης διαρκείας

Τα  αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής θα τα δείτε σχετικά άμεσα, αλλά η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες μέχρι και ένα χρόνο.
Καθώς αναμένεται η βλεφαροπλαστική να διορθώσει κάποιες καταστάσεις, η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης δεν αναστέλλεται. Η εφ’ όρου ζωής προστασία από τον ήλιο θα βοηθήσει στην διατήρηση του αποτελέσματος.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH