Βραχιοπλαστική

Τι είναι βραχιοπλαστική;

Η  ανόρθωση βραχιόνων ή βραχιοπλαστική, είναι η χειρουργική διαδικασία που έχει σαν στόχο την μείωση  του  πλεονάζοντος δέρματος  και λίπους από την περιοχή της μασχάλης μέχρι τον αγκώνα, και τον ανασχηματισμό των βραχιόνων με αποτέλεσμα το καλύτερο περίγραμμα και την ομοιόμορφη εμφάνιση της περιοχής.

Ενισχύστε την εμφάνισή σας με μια βραχιοπλαστική

Οι αυξομοιώσεις του βάρους, το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και η κληρονομικότητα μπορεί να προκαλέσει την χαλάρωση και την πτώση του δέρματος των βραχιόνων.
Η άσκηση μπορεί να ενδυναμώσει και να βελτιώσει τον μυικό τόνο των βραχιόνων, αλλά δεν μπορεί να αναμορφώσει το πλεονάζον δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητά του ή να βελτιώσει την αδυναμία των υποκείμενων ιστών και της εναπόθεσης λίπους.

Αν η περιοχή των βραχιόνων σας παρουσιάζει πτώση ή χαλάρωση λόγω του πλεονάζοντος δέρματος και λίπους, η βραχιοπλαστική μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση για εσάς.

Η βραχιοπλαστική:

 • Μειώνει το πλεονάζον δέρμα και την τοπική εναπόθεση λίπους στην περιοχή μεταξύ της μασχάλης και του αγκώνα.
 • Κάνει σύσφιξη  στον υποκείμενο στηρικτικό ιστό που καθορίζει το περίγραμμα των βραχιόνων με αποτέλεσμα πιο τονωμένο δέρμα και περίγραμμα
 • Αναμορφώνει τους βραχίονες και έχει σαν αποτέλεσμα πιο τονωμένη και αρμονική εμφάνιση.

Υποψήφιοι για βραχιοπλαστική. Ειναι κατάλληλη επέμβαση για εσάς;

Σε γενικές γραμμές, κατάλληλοι υποψήφιοι για βραχιοπλαστική μπορεί να είναι:

 • Ενήλικες με σημαντική δερματική χαλάρωση των βραχιόνων
 • Ενήλικες, οποιασδήποτε ηλικίας, που το βάρος τους είναι σχετικά σταθερό και δεν είναι σημαντικά υπέρβαροι
 • ‘Ατομα με καλή υγεία χωρίς ιατρικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία επούλωσης ή αποτελούν αντένδειξη  για χειρουργείο.
 • Άτομα που μπορούν να διακόψουν ή να ελαττώσουν το κάπνισμα πριν και μετά την επέμβαση.
 • Άτομα με ρεαλιστικές προσδοκίες.

Τι να περιμένετε στην πρώτη επίσκεψή σας και ενημέρωση

Η επιτυχία και η ασφάλεια της διαδικασίας, εξαρτάται κατά πολύ από την απόλυτη ειλικρίνειά σας κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψής σας στο ιατρείο. Θα πρέπει να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την υγεία σας, τις επιθυμίες σας και τον γενικότερο τρόπο ζωής σας.

Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να συζητήσετε:

 • Γιατί επιθυμείτε να κάνετε την επέμβαση, τις προσδοκίες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα
 • Ιατρικές καταστάσεις, αλλεργίες σε φάρμακα και φαρμακευτικές αγωγές
 • Χρήση φαρμάκων, βιταμινών, συμπληρώματα διατροφής ή άλλων ουσιών, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα.
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

 

Επίσης ο πλαστικός χειρουργός κατά την φυσική εξέταση :

 • Θα εκτιμήσει την γενική κατάσταση της υγείας σας και  να ενημερωθεί για προβλήματα υγείας οι παράγοντες κινδύνου
 • Θα πάρει φωτογραφίες για τον φάκελό σας
 • θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που υπάρχουν
 • Θα ενημερώσει σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα της βραχιοπλαστικής και τους πιθανούς κινδύνους ή επιπλοκές

Προετοιμασία για τη βραχιοπλαστική

Πριν το χειρουργείο, θα σας ζητηθεί να:

 • Κάνετε προεγχειρητικές εξετάσεις ή και ιατρική εκτίμηση
 • Πάρετε κάποια φάρμακα, ή να τροποποιήσετε την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται (αν λαμβάνεται)
 • Σταματήσετε το κάπνισμα (καθ’ ότι καθυστερεί σημαντικά την επούλωση)
 • Αποφύγετε την λήψη ασπιρίνης, βιταμίνης Ε, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων  ή συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής (καθ’ ότι προκαλούν αυξημένη αιμορραγία)

Ιδιαίτερες οδηγιές θα αφορούν:

 • Το τι θα πρέπει να κάνετε την ημέρα πριν την επέμβαση καθώς & την ημέρα της επέμβασης
 • Συζήτηση και εκτίμηση από  αναισθησιολόγο σχετικά με την αναισθησία
 • Μετεγχειρητικές οδηγίες και οδηγίες για την μετεγχειρητική παρακολούθηση

 

Σε περίπτωση που η επέμβαση γίνει με ημερήσια νοσηλεία (εξέρχεστε από το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης) θα πρέπει να φροντίσετε  ώστε κάποιος συνοδός να σας μεταφέρει προς και από το νοσοκομείο και να παραμείνει μαζί σας τουλάχιστον για το 1ο βράδυ μετά την επέμβαση.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΧΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η απόφαση να προχωρήσετε σε μία επέμβαση βραχιοπλαστικής είναι εντελώς προσωπική και θα πρέπει να αποφασίσετε αν τα οφέλη απ’ αυτήν ανταποκρίνονται στους στόχους σας και αν οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές είναι αποδεκτές.

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε μία φόρμα συγκατάθεσης σχετικά με την κατανόηση της διαδικασίας , των κινδύνων και των πιθανών επιπλοκών.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Ανεπιθύμητες ουλές, Αιμορραγία (αιμάτωμα), Μόλυνση, Φτωχή επούλωση (κυρίως σε καπνιστές), Αιμωδίες (μούδιασμα)  ή προσωρινή αλλαγή στην αίσθηση, Δερματικός αποχρωματισμός (στα σημεία των τομών) και/ή παρατεταμένο οίδημα, Ασυμμετρία

Είναι φυσικό  να έχετε αγωνία και ανυπομονησία για γρήγορα αποτελέσματα καθώς και προεγχειρητικό στρες. Συζητήστε αυτές τις ανησυχίες σας.

 

Η πρακτική της ιατρικής και της χειρουργικής δεν είναι μια ακριβής επιστήμη. Παρ’ότι αναμένουμε καλά αποτελέσματα, δεν υπάρχει εγγύηση. Σε κάποιες περιπτώσεις για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα  μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη διορθωτική επέμβαση.

Προσοχή
Η πιστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Είναι σημαντικό, να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στις χειρουργικές τομές και να αποφύγετε το τρίψιμο ή έντονες κινήσεις κατά την διάρκεια της επούλωσης. Θα λάβετε έντυπο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει να φροντίζετε το εαυτό σας.

Βεβαιωθείτε ότι ρωτήσατε:

Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε και να λύσετε με τον γιατρό σας οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την διαδικασία της βραχιοπλαστικής. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νοιώθετε αγχωμένοι, ακόμα και για την γρήγορη νέα σας εμφάνιση. Μην διστάζετε να εκφράσετε αυτές τις ανησυχίες σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας

Βήμα 1 – Αναισθησία
Η βραχιοπλαστική γίνεται με αναισθησία ώστε να αισθάνεστε άνετα κατά την διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ενδοφλέβια μέθη και γενική αναισθησία. Θα σας συστήσουμε την καλύτερη επιλογή για την δική σας περίπτωση.

Βήμα 2 – Χειρουργική τομή

Το μήκος και η θέση της τομής εξαρτάται από την ποσότητα και την περιοχή του πλεονάζοντος δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί καθώς επίσης και από την κρίση του χειρουργού.
Γενικά οι τομές γίνονται στο εσωτερικό ή στο πίσω μέρος των βραχιόνων, και μπορεί να εκτείνονται από την μασχάλη μέχρι τον αγκώνα. Αν πρέπει να αφαιρεθεί και λίπος θα γίνει ταυτόχρονα με την επέμβαση με λιποαναρρόφηση.

Τομή στο εσωτερικό του βραχίονα


Ανάλογα με την περίπτωση η τομή μπορεί να είναι περιορισμένη ή πιο εκτεταμένη. Ο υποκείμενος συνδεκτικός ιστός συσφίγγεται  και αναμορφώνεται με εσωτερικά ράμματα. Τελικά, το δέρμα είναι πιο σφριγηλό και λείο γύρω από το νέο σχήμα του βραχίονα.

Τομή στο οπίσθιο μέρος του βραχίονα

Περιορισμένη τομή

Βήμα 3. Συρραφή της τομής
Η συρραφή των τομών γίνεται με  απορροφήσιμα ράμματα, ή ειδικά κλιπς που θα αφαιρεθούν  μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με την κρίση του χειρουργού.

Βήμα 4. Εμφανή αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα με ομαλότερο και σφιχτό περίγραμμα που προκύπτει από την βραχιοπλαστική είναι εμφανές σχεδόν αμέσως μετά τη διαδικασία σας, αν και για το πρώτο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την επέμβαση  θα  υπάρχει οίδημα (πρήξιμο)  και  μώλωπες. Οι νέοι, σε σχήμα και μορφή,   βραχίονες είναι θεαματικά  βελτιωμένοι  σε εμφάνιση και αίσθηση.

Ανάρρωση μετά την βραχιοπλαστική

 • Μετά την επέμβασή σας, θα τοποθετηθούν γάζες στις τομές καθώς και περίδεση με ελαστικό επίδεσμο ή ειδικά ελαστικά μανίκια συμπίεσης για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος.
  Θα σας δοθούν συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες που θα περιλαμβάνουν: Την φροντίδα  της χειρουργημένης  περιοχής, την λήψη φαρμάκων (αντιβιοτικών) για την αποφυγή μόλυνσης (παυσίπονων),  καθώς και πότε θα επιστρέψετε για την 1η μετεγχειρητική σας επίσκεψη.

Τα αποτελέσματα της βραχιοπλαστικής

Τα αποτελέσματα της βραχιοπλαστικής θα είναι μακράς διαρκείας, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας και την γενική φυσική σας κατάσταση. Μετεγχειρητικά θα σας συστήσουμε ειδικές θεραπείες για παροχέτευση του οιδήματος καθώς και ειδικά προϊόντα που θα συμβάλουν στην επούλωση. Με την πάροδο του χρόνου είναι φυσικό να χαθεί κάποια σφριγηλότητα του δέρματος , αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό της  βελτίωσης θα είναι μόνιμο.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH