Γυναικομαστία

Τι είναι η μειωτική μαστών για τους άνδρες;

Γνωστή επίσης και ως γυναικομαστία, η μειωτική μαστών είναι η χειρουργική διόρθωση των υπερ-ανεπτυγμένων ή διογκωμένων ανδρικών μαστών.

Ενισχύστε την εμφάνιση σας με χειρουργική επέμβαση γυναικομαστίας

Οι υπεραναπτυγμένοι  ή διογκωμένοι μαστοί, μπορεί να εμφανιστούν σε άνδρες κάθε ηλικίας. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα  ορμονικών αλλαγών, κληρονομικότητας, κάποιας ασθένειας ή χρήσης ορισμένων φαρμάκων.

Η γυναικομαστία μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση και να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία.. Μερικοί άνδρες προτιμούν να αποφύγουν  ορισμένες σωματικές δραστηριότητες ή καταστάσεις οικειότητας γιατί τους ενοχλεί η εικόνα τους.

Η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από:

• περίσσεια  τοπικού λίπους
• ανάπτυξη αδενικού ιστού
• συνδυασμό και των δύο (περίσσεια λίπους και αδενικού ιστού)
• η γυναικομαστία μπορεί να είναι εμφανιστεί στο ένα  ή  και σε  στα δύο στήθη.

Είναι η σωστή επέμβαση για μένα;

Η χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της γυναικομαστίας είναι μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη διαδικασία και πρέπει να  την κάνετε για τον εαυτό σας και όχι για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες κάποιου άλλου ή να προσπαθήσετε να ταιριάξετε σε οποιοδήποτε είδος  ιδανικής εικόνας.

Η επέμβαση αυτή είναι μια καλή επιλογή για σας εάν:

• Είστε σωματικά υγιείς και έχετε σχετικά φυσιολογικό βάρος
• Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
• Η ανάπτυξη του στήθους σας έχει σταθεροποιηθεί
• Ενοχλείστε από την αίσθηση ότι το στήθος σας είναι  μεγαλύτερο από το φυσιολογικό
Οι έφηβοι μπορούν να επωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο  να χρειαστούν μελλοντικά συμπληρωματικές χειρουργικές επεμβάσεις καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη του στήθους.

Η χειρουργική διόρθωση της γυναικομαστίας είναι προτιμότερο να γίνεται σε:

•Άνδρες των οποίων η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί με εναλλακτικές θεραπείες
•Υγιή άτομα
• Άτομα που δεν καπνίζουν ή που είναι σε θέση να διακόψουν ή να ελαττώσουν σημαντικά το κάπνισμα πριν τη χειρουργική επέμβαση.
• Άνδρες με θετικές προοπτικές και συγκεκριμένους στόχους για τη βελτίωση της γυναικομαστίας

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας

Η επιτυχία και η ασφάλεια της επέμβασης  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ειλικρίνεια σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής  σας στο γιατρό. Θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την υγεία, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής σας.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε:

•Γιατί θέλετε να προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση, τις προσδοκίες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα
•Τις ιατρικές παθήσεις, τις αλλεργίες στα φάρμακα και ιατρικές θεραπείες που ακολουθείτε
•Την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, τις βιταμίνες ή συμπληρώματα που λαμβάνετε, το αλκοόλ, τον καπνό και άλλες ουσίες  συμπεριλαμβανομένων  των στεροειδών.
•Τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να:
•Αξιολογήσει την γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες  παθολογικές καταστάσεις  ή παράγοντες κινδύνου
•Να σας ζητήσει να κάνετε διαγνωστικά τεστ για να καθοριστεί η αιτία της γυναικομαστίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση της λειτουργίας του ενδοκρινικού σας συστήματος
•Να εξετάσει το στήθος σας  και να ελέγξει την ποιότητας του δέρματος, τη θέση της θηλέας άλω (η σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) .και να κάνει μετρήσεις του μεγέθους και του σχήματος  των μαστών.
•Να βγάλει φωτογραφίες για το ιατρικό ιστορικό σας
•Να συζητήσει τις επιλογές που έχετε και να συστήσει μια πορεία  θεραπείας
•Να σας ενημερώσει για τα πιθανά αποτελέσματα της διόρθωσης της γυναικομαστία και τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές
•Να σας ενημερώσει για τη χρήση της αναισθησίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση γυναικομαστίας

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα σας ζητηθεί να:
• Κάνετε προεγχειρητικό έλεγχο  & ιατρική αξιολόγηση
• Πάρετε ορισμένα φάρμακα ή να τροποποιήσετε  την τρέχουσα  φαρμακευτική αγωγή (όπου χρειάζεται)
• Διακόψετε ή να ελαττώσετε το κάπνισμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση
•Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής ή βοτάνων, που μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία

 

Ειδικές οδηγίες που θα λάβετε θα καλύψουν:

•Τι πρέπει να κάνετε πριν και την ημέρα του χειρουργείου
•Τη μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση

Η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης γυναικομαστίας πραγματοποιείται σε πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο νοσοκομείου.

Θα χρειαστείτε βοήθεια

Συνήθως η χειρουργική επέμβαση γυναικομαστίας  γίνεται με ημερήσια νοσηλεία (εξέρχεστε απο το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης) , θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει ώστε κάποιο άτομο να σας μεταφέρει πρός και από το νοσοκομείο  και ότι θα μείνει μαζί σας  την πρώτη νύχτα μετά από την επέμβαση

Σημαντικά θέματα σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους της επέμβασης γυναικομαστίας

Η απόφαση για τη χειρουργική διόθρωση γυναικομαστίας είναι εξαιρετικά προσωπική και θα πρέπει να αποφασίσετε αν τα οφέλη που θα επιτευχθούν ανταποκρίνονται στους στόχους σας και αν είναι αποδεκτοί οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές.

Ο πλαστικός χειρουργός σας και οι συνεργάτες του θα σας εξηγήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση.

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τα έντυπα συγκατάθεσης για να βεβαιώσετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία στην οποία θα υποβληθείτε καθώς και  τις πιθανές επιπλοκές.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

• Αιμορραγία (αιμάτωμα)
• Μόλυνση
• Προσωρινές αλλαγές στην αίσθηση ή τη θηλή του μαστού
• Τους κινδύνους της αναισθησίας
• Συσσώρευση υγρού (προσωρινή)
• Επίμονος πόνος
• Πιθανότητα επαναληπτικής χειρουργικής επέμβασης

Η ιατρική δεν είναι ακριβής επιστήμη. Αν και αναμένονται καλά αποτελέσματα, δεν μπορεί να δοθεί εγγύηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα μπορεί να κριθεί αναγκαία   μια συμπληρωματική χειρουργική επέμβαση .

• Για να γίνει επιπλέον σύσφιξη ή επανατοποθέτηση των μαστών
• Για την αντιμετώπιση τυχόν δυσμορφίες που μπορεί να προκύψουν

Να είστε προσεκτικοί

Το να ακολουθήσετε πιστά τις  οδηγίες του γιατρού είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Είναι σημαντικό οι χειρουργικές τομές να μην εκτεθούν σε υπερβολική πίεση ή τριβή  κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Θα λάβετε έντυπες μετεγχειρητικές οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας μετά την επέμβαση.

Βήματα της επέμβασης γυναικομαστίας

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης διόρθωσης της  γυναικομαστίας;

Σε σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας, το βάρος του πλεονάζοντος μαστικού ιστού μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στο στήθος και να διευρύνει τη θηλαία άλω (το σκούρο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θέση και το μέγεθος της θηλαίας άλω μπορεί να βελτιωθεί χειρουργικά και η περίσσεια του δέρματος μπορεί να μειωθεί.

 Αναισθησία
Για την άνεσή σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης χορηγούνται φάρμακα . Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια καταστολή ή τη γενική αναισθησία. Ο γιατρός σας θα συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

 Λιποαναρρόφηση
Σε περιπτώσεις όπου γυναικομαστία είναι κυρίως αποτέλεσμα της υπερβολικού λιπώδους ιστού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο η τεχνική της λιποαναρρόφησης.

Αυτό απαιτεί την εισαγωγή  ενός λεπτού σωλήνα, μέσα από μικρές τομές. Το περιττό λίπος απομακρύνεται από το σώμα με αναρρόφηση.

 

Εκτομή

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου  ο  μαστικός  ιστός ή η περίσσεια  δέρματος, πρέπει να αφαιρεθεί για να διορθωθεί η  γυναικομαστία.

Η εκτομή είναι επίσης απαραίτητη εάν η θηλαιά άλως πρέπει να μειωθεί, ή η θηλή πρέπει να επανατοποθετηθεί σε πιο φυσική θέση.

Μερικές φορές γυναικομαστία αντιμετωπίζεται με συνδυασμό λιποαναρρόφησης και εκτομής.

Θα υπάρξουν σημάδια;

Κάθε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση γυναικομαστίας θα απαιτήσει τομές. Ενώ οι περισσότερες τομές κρύβονται μέσα στο φυσικό περίγραμμα, μερικές μπορεί να είναι ορατές ωστόσο με την πάροδο του χρόνου θα εξασθενίσουν σημαντικά.

Ανάρρωση μετά τη γυναικομαστία

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα τοποθετηθούν γάζες στις τομές σας & ειδικό γιλέκο υποστήριξης για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και να υποστηριχθεί το νέο περίγραμμα του στήθος σας κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Θα σας δοθούν έντυπες μετεγχειρητικές οδηγίες που θα περιλαμβάνουν: Πώς να φροντίσετε τη χειρουργημένη περιοχή μετά από την επέμβαση, τη φαρμακευτική αγωγή που θα εφαρμόσετε τοπικά ή θα λάβετε από το στόμα για τη  μείωση του κινδύνου λοίμωξης,  και πότε θα πρέπει να επιστρέψετε για τη 1η μετεγχειρητική σας παρακολούθηση.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού και να προσέρχεστε  στις επισκέψεις μετεγχειρητικής παρακολούθησης, όπως έχουν προγραμματιστεί.

Τα αποτελέσματα θα είναι μακράς διάρκειας

Τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης για διόρθωση γυναικομαστίας είναι μόνιμα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο, αν η γυναικομαστία προήλθε από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων  (συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών) ή από την αύξηση σωματικού βάρους, θα πρέπει αφ’ ενός να διακόψετε την χρήση των ουσιών  και αφ’ ετέρου να διατηρήσετε σταθερό βάρος, προκειμένου  τα αποτελέσματα να είναι μακροχρόνια.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH