Διάταση δέρματος

Επέκταση δερματικού ιστού
Growing Extra Skin for Reconstruction

H επέκταση δερματικού ιστού επιτρέπει στον οργανισμό να «αναπτύσει» επιπλέον δέρμα για χρήση σε ανάπλαση, σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος.

Τι είναι η επέκταση δερματικού ιστού

Εάν ο γιατρός σας συστήσει επέκταση δερματικού ιστού…
H επέκταση ιστού είναι μια σχετικά απλή επέμβαση που επιτρέπει στο σώμα να “δημιουργήσει” επιπλέον δέρμα το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε επεμβάσεις αποκατάστασης σε σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Ένας διαστολέας από μπαλόνι σιλικόνης εισάγεται κάτω από το δέρμα κοντά στην περιοχή που πρόκειται να αποκατασταθεί και μετά σταδιακά γεμίζεται με αλατόνερο. Με την πάροδο του χρόνου προκαλεί το δέρμα να τεντωθεί και να αναπτυχθεί. Πιο συχνά χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή και για την διόρθωση του δέρματος που έχει πληγεί από γενετικές ανωμαλίες, από ατυχήματα ή από χειρουργική επέμβαση, καθώς επίσης και σε ορισμένες αισθητικές επεμβάσεις.

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει συστήσει την επέκταση ιστού, εδώ θα βρείτε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα βασικά της επέμβασης, πότε βοηθάει, πώς γίνεται και ποια αποτελέσματα μπορείτε να αναμένετε. Δεν μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας, ωστόσο, δεδομένου ότι πολλά εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.  Σιγουρευτείτε ότι θα ζητήσετε από τον χειρουργό σας να  σας εξηγήσει  οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε σχετικά με την επέμβαση.


Οι καλύτεροι υποψήφιοι για επέκταση ιστών

Σχεδόν ο καθένας που  έχει ανάγκη από επιπλέον δέρμα μπορεί να επωφεληθεί από την επέκταση ιστού, από τα βρέφη μέχρι τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες.

Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στην αποκατάσταση του μαστού, όταν δεν υπάρχει αρκετό δέρμα για να φιλοξενήσει ένα μόνιμο εμφύτευμα, ώστε να αποκατασταθεί η φυσική εμφάνιση μιας γυναίκας. Είναι επίσης μια επιλογή για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, όπου η ανάπτυξη των μαλλιών καθιστά δύσκολη την αντικατάσταση χαμένων ιστών με το δέρμα από άλλες περιοχές του σώματος. Η επέκταση των ιστών παράγει γενικά άριστα αποτελέσματα κατά την αποκατάσταση ορισμένων περιοχών του προσώπου και του λαιμού καθώς και των άνω και κάτω άκρων.

Η επέκταση μπορεί να είναι πιο δύσκολη στην πλάτη, τον κορμό, ή άλλες περιοχές όπου το δέρμα είναι παχύ. Αν η πληγείσα περιοχή έχει σοβαρή ζημιά ή σημαδεμένη, η επέκταση είναι πιθανόν να μην είναι η καλύτερη  επιλογή καθώς το υγιές δέρμα είναι η πρώτη προϋπόθεση.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Μέχρι πρόσφατα, οι χειρουργοί περιορίζονταν σε δερματικούς κρημνούς και μοσχεύματα δέρματος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Η επέκταση του ιστού, ωστόσο, παρέχει μια επιπρόσθετη τεχνική με αρκετά πλεονεκτήματα.

Πρώτον, η επέκταση προσφέρει μια σχεδόν τέλεια αντιστοιχία του χρώματος, της υφής, καιτου τριχωτού. Δεύτερον, επειδή το δέρμα παραμένει συνδεδεμένο με το αίμα της δότριας περιοχής και τον νευρικό εφοδιασμό, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος νέκρωσης. Επιπλέον, επειδή το δέρμα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τη μία περιοχή στην άλλη, οι  ουλές  είναι λιγότερο εμφανείς.

Από την άλλη πλευρά, η επέκταση του δέρματος έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: τον  χρόνο που απαιτείται για να αυξηθεί το επιπλέον δέρμα. Ανάλογα με την υπό αποκατάσταση περιοχή, η επέκταση του ιστού μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις έως τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού, ο διαστολέας δημιουργεί μια αντιαισθητική διόγκωση, η οποία  μπορεί να είναι επιθυμητή στην αποκατάσταση του μαστού, αλλά μπορεί να είναι αρκετά αισθητή για κάποιον που απαιτεί αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Επιπλέον, η διαδικασία απαιτεί επανειλημμένες επισκέψεις στο χειρουργό για την έγχυση του αλατούχου νερού που φουσκώνει το μπαλόνι. Για κάποιους ανθρώπους, η εμφάνιση και η προφανής δυσκολία της επέκτασης είναι αρκετά για να εξετάσουν άλλες επιλογές.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σας

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο χειρουργός θα αξιολογήσει την κατάστασή σας. Η ηλικία σας, την κατάσταση του δέρματος, το ιατρικό ιστορικό και άλλοι παράγοντες θα βοηθήσουν το χειρουργό σας να καθορίσει αν θα επωφεληθείτε από την επέκταση του ιστού. Η ευελιξία καθώς και η ανοχή σας για την αναστάτωση που σχετίζεται με αυτή την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν θέλετε να συνεχίσει. Πριν προχωρήσουμε με την επέκταση ιστού, συζητείστε τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Κίνδυνοι και πληροφορίες ασφάλειας για την επέκταση δέρματος

Η επέκταση του δέρματος μπορεί να παράγει αξιόλογα αποτελέσματα. Όπως με κάθε χειρουργείο, όμως, υπάρχουν κίνδυνοι και συγκεκριμένες επιπλοκές που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση αυτή.

Η πιο κοινή ανησυχία είναι ότι ο διαστολέας σιλικόνης που χρησιμοποιείται στην επέμβαση θα σπάσει ή διαρρεύσει ενώ είναι μέσα στο σώμα. Ενώ οι διαστολείς ελέγχονται αυστηρά και τοποθετούνται με προσοχή, υπάρχει το ενδεχόμενο της διαρροής. Εάν η ο διαστολέας διαρρεύσει, το διάλυμα αλατόνερου (επίσης γνωστό και ως αλατούχο) που χρησιμοποιείται για την πλήρωση του διαστολέα είναι ακίνδυνο και απορροφάται από το σώμα σας ενώ ο διαστολέας αντικαθίσταται με μία σχετικά μικρή χειρουργική διαδικασία.

Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών αναπτύσσουν μία λοίμωξη γύρω από τον διαστολέα. Ενώ αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, είναι πιο συχνό μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή του διαστολέας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διαστολέας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί για αρκετούς μήνες μέχρις ότου η μόλυνση καθαρίσει. Ένας νέος διαστολέας μπορεί κατόπιν να εισαχθεί.

Μπορεί να έχετε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της σιλικόνης επέκτασης ιστού σε αυτή την επέμβαση, λόγω των περιορισμών σχετικά με τα εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).Επί του παρόντος, η απόφαση του ΕΟΦ δεν επηρεάζει τους διαστολείς επειδή είναι γεμάτοι με αλατόνερο και όχι γέλη σιλικόνης, και αφήνονται στη θέση τους μόνο για έξι έως δέκα εβδομάδες και όχι μόνιμα. Σιγουρετείτε ότι θα κάνετε ερωτήσεις στο γιατρό σας, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συστάσεις του ΕΟΦ.

Προετοιμασία για την επέκταση του ιστού

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με το φαγητό και το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων φαρμάκων.

Εάν καπνίζετε, ο χειρουργός σας θα σας ζητήσει πιθανότατα να το σταματήσετε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση, δεδομένου ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει επίδραση στο πόσο καλά θα γίνει η επούλωση.

Είτε η χειρουργική επέμβαση γίνει σε εξωνοσοκομειακή είτε σε ενδονοσοκομειακή βάση, θα πρέπει να μεριμνήσετε για κάποιον που θα σας οδηγήσει στο σπίτι μετά την επέμβαση σας, και θα σας βοηθήσει στη συνέχεια, αν χρειαστεί.

Βήματα της επέμβασης επέκτασης ιστού

Που θα γίνει η επέμβαση;
Ενώ οι περισσότερες επεμβάσεις επέκτασης ιστού γίνονται σε εξωνοσοκομειακή βάση, αυτό που θα υπαγορεύσει το μέρος πού θα λάβει χώρα η επέμβαση είναι το μέγεθος της επέκτασης καθώς και η περιοχή στην οποία θα γίνει, όπως και η προτίμηση του ασθενούς και του γιατρού.

Ο χειρουργός σας μπορεί να αρχίσει αμέσως την επέκταση ιστού κατά τη στιγμή της αφαίρεσης του μαστού. Από την άλλη πλευρά, εάν είχατε έναν τραυματισμό, ο χειρουργός σας θα σας συστήσει κατά πάσα πιθανότητα η επέκταση του ιστού να γίνει σε εξωνοσοκομειακή χειρουργική μονάδα αφού η πληγή έχει επουλωθεί.

Τύποι αναισθησίας
Ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπική αναισθησία, σε συνδυασμό με ένα ηρεμιστικό για να αισθανθείτε υπνηλία. Θα είστε ξύπνιοι, αλλά χαλαροί, και θα αισθανθείτε μια μικρή ενόχληση. Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση γενικής αναισθησίας αντ ‘αυτού, στην οποία περίπτωση θα κοιμηθείτε καθ’ όλη την επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρχική επέμβαση θα διαρκέσει μία έως δύο ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή του δέρματος που πρόκειται να επεκταθεί. Ο χειρουργός σας θα ξεκινήσει κάνοντας μια μικρή τομή δίπλα στην περιοχή του δέρματος που πρέπει να αποκατασταθεί, και θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να κάνει την τομή όσο γίνεται λιγότερο εμφανή.

Εν συνεχεία θα εισάγει τον διαστολέα από μπαλόνι σιλικόνης σε μια πτυχή που έχει δημιουργηθεί κάτω από το δέρμα. Ο διαστολέας περιλαμβάνει έναν μικροσκοπικό σωλήνα και μία βαλβίδα αυτο-σφράγισης που επιτρέπει στο χειρουργό να γεμίσει σταδιακά το διαστολέα με αλατούχο διάλυμα. Η βαλβίδα αφήνεται συνήθως ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Ο διαστολέας μεγενθύνεται
Μόλις η τομή επουλωθεί, θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε στο γραφείο του χειρουργού σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε ο διαστολέας να μπορεί να εγχυθεί με επιπλέον ορό. Όπως διευρύνεται ο διαστολέας, το δέρμα σας θα τεντώνει. Σε μερικούς ανθρώπους, η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλεί μικρή ενόχληση.

Δευτερεύουσα Επέμβαση
Όταν το δέρμα έχει τεντωθεί αρκετά ώστε να καλύψει την πληγείσα περιοχή, θα υποβληθείτε σε μια δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεση του διαστολέα και την επανατοποθέτηση νέου ιστού. Στην αποκατάσταση του μαστού, η χειρουργική επέμβαση που απαιτείται για την αφαίρεση του διαστολέα και την τοποθέτηση του μόνιμου εμφυτεύματος είναι σχετικά σύντομη. Πιο πολύπλοκες επεμβάσεις για την επιδιόρθωση του δέρματος στο πρόσωπο ή στο κρανίο θα διαρκέσουν περισσότερο, και μπορεί να απαιτήσουν μια αλληλουχία από περισσότερες επεκτάσεις για να ολοκληρωθούν.

Παράδειγμα 1: Κρανίο

Η επέκταση ιστού είναι ιδανική για την αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής, επειδή το τεντωμένο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής διατηρεί την κανονική ανάπτυξη των μαλλιών. Στα περισσότερα μέρη του σώματος, τα μαλλιά δεν μεγαλώνουν με τον ίδιο βαθμό.

 

Παράδειγμα 2: Μαστός

Ένας διαστολέας από μπαλόνι σιλικόνης εισάγεται κάτω από το δέρμα. Μόλις τοποθετηθεί, ο διαστολέας θα γεμίσει σταδιακά με θαλασσινό νερό μέσω μιας μικροσκοπικής βαλβίδας. Όταν ο ιστός έχει αυξηθεί στην επιθυμητή ποσότητα, ο διαστολέας αφαιρείται. Στην αποκατάσταση μαστού, εισάγεται ένα μόνιμο μόσχευμα.

Παράδειγμα 2: Μαστός

Ένας διαστολέας από μπαλόνι σιλικόνης εισάγεται κάτω από το δέρμα. Μόλις τοποθετηθεί, ο διαστολέας θα γεμίσει σταδιακά με θαλασσινό νερό μέσω μιας μικροσκοπικής βαλβίδας. Όταν ο ιστός έχει αυξηθεί στην επιθυμητή ποσότητα, ο διαστολέας αφαιρείται. Στην αποκατάσταση μαστού, εισάγεται ένα μόνιμο μόσχευμα..

Ανάρρωση μετά την επέκταση ιστού και μεταγχειρητική παρακολούθηση

Μετά την επέμβαση

Το πώς θα αισθάνεστε μετά την επέμβαση εξαρτάται από την έκταση και την πολυπλοκότητά της. Η αρχική χειρουργική επέμβαση για την εισαγωγή του διαστολέα προκαλεί στους περισσότερους ασθενείς μόνο προσωρινή ενόχληση που μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα που συνταγογραφούνται από το γιατρό σας.

Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση κάθε φορά που εγχέεται φυσιολογικός ορός στον διαστολέα, αλλά αυτό συνήθως διαρκεί μόνο μία ή δύο ώρες. Η διαδικασία παρακολούθησης για την αφαίρεση του διαστολέα και την τοποθέτηση του νέου ισού στη θέση του μπορεί να δημιουργήσει κάποια προσωρινή ενόχληση, αλλά κι αυτό μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή.

Επιστρέφοντας στην καθημερινή δραστηριότητα
Και πάλι, το πόσο σύντομα θα επανέλθετε στην κανονική ρουτίνα σας εξαρτάται από τη διάρκεια, την πολυπλοκότητα και το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβληθήκατε. Για τις ασθενείς που υποβήθηκαν σε αποκατάσταση του μαστού, αν  η επέκταση του ιστού γίνει ξεχωριστά από την αφαίρεση του μαστού, η φυσιολογική δραστηριότητα μπορεί να επανέλθει σε δύο έως τέσσερις ημέρες.

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλονται σε επέκταση  ιστού διαπιστώνουν ότι μπορούν να συνεχίσουν την κανονική τους ρουτίνα, ενώ ο διαστολέας βρίσκεται στη θέση του. Μετά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται περίπου μέσα σε μία εβδομάδα.

Η νέα σας εμφάνιση
Γενικώς, τα αποτελέσματα της επέκτασης ιστού είναι ανώτερα από αυτά άλλων μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του  κατεστραμμένου δέρματος. Αλλά να έχετε κατά νου ότι ο στόχος είναι η βελτίωση και όχι η τελειότητα. Για τους περισσότερους ασθενείς  που υποβάλλονται σε επέμβαση επέκτασης ιστού, η εμφάνιση και η ποιοτητα ζωής τους  βελτιώνεται δραματικά μετά την επέμβαση.

Αν είστε σωματικά και ψυχικά υγιείς και έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνετε αρκετά ευχαριστημένοι με τη νέα εμφάνιση σας.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH