Δυσχρωμίες

Δυσχρωμίες

Λίγα λόγια για την πάθηση

Όταν ακούμε δυσχρωμίες ή μέλασμα αμέσως το μυαλό σας πηγαίνει σε εκείνες τις χαρακτηριστικές κηλίδες που αποκτήσατε το καλοκαίρι. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες, θα πρέπει να καθοριστεί ποιά είναι η βλάβη που έχει προκύψει στο δέρμα σας σχετικά με την υπερπαραγωγή μελανίνης.

Το καλοκαίρι, αν υπάρχουν ήδη δυσχρωμίες στην επιδερμίδα, τείνουν να αυξηθούν με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ανάλογα με την αιτία δημιουργίας, προτείνονται λύσεις, αφού πρώτα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας άλλης πάθησης.

Αίτια

Τα αίτια που σχετίζονται με το μέλασμα και τις δυσχρωμίες δεν είναι απολύτως σαφή. Η διαφορετική απόχρωση σχετίζεται με τα μελανινοκύτταρα και την γενετική προδιάθεση. Πολλά άτομα βιώνουν τις δυσχρωμίες σαν μία χρόνια διαταραχή. Το μόνο που μπορούμε να διασαφηνίσουμε είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Λίγο πολύ οι παράγοντες που πυροδοτούν το μέλασμα είναι γνωστοί. Η έκθεση στον ήλιο είναι από τους σημαντικότερους . Επίσης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να εμφανιστούν δυσχρωμίες οι οποίες εξαφανίζονται λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Το έγκαυμα και γενικά η παρατεταμένη φλεγμονή από τον ήλιο το καλοκαίρι, μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμία. Επίσης, οι ορμονοθεραπείες που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ορμόνες ευθύνονται για τέτοιου είδους διαταραχές καθώς και η χρήση φωτοευαίσθητων φαρμάκων. Τέλος, ο υπερθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου (Fe) μπορεί να σχετίζεται με τις κηλίδες.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Θα πρέπει πρώτα να γίνεται ένας σωστός έλεγχος (δερμοανάλυση), ώστε η θεραπεία να είναι απόλυτα στοχευμένη.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η θεραπεία απαιτεί υπομονή και επιμονή και γίνεται βήμα βήμα. Αρχικά η θεραπεία γίνεται αποκλειστικά με χρήση ιατρικών προϊόντων (για 4 εβδομάδες περίπου) ώστε να μειώσουμε σταδιακά τα επίπεδα μελανίνης και στην συνέχεια ακολουθούν ιατρικές θεραπείες (χημικά peeling ή μη ενέσιμη μεσοθεραπεία) για καλύτερα αποτελέσματα.

Η θεραπεία με laser ή IPL είναι η τελική επιλογή για να πετύχουμε το μάξιμουμ των αποτελεσμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις η βελτίωση είναι σημαντική μόνο με την χρήση ιατρικών προϊόντων και θεραπειών και δεν απαιτείται η χρήση laser.

Η χρήση ιατρικών προϊόντων λεύκανσης θα πρέπει να διακόπτεται σταδιακά , καθώς η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής μελανίνης, ακολουθεί μεταβατική περίοδος. Τους καλοκαιρινούς μήνες διακόπτεται τελείως η χρήση θεραπευτικών προϊόντων και περνάμε σε φάση συντήρησης.

Συμβουλές για την πρόληψη

Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία τις ώρες αιχμής. Συνιστάται η χρήση αντηλιακής κρέμας η οποία θα συνδυάζει αντηλιακά φίλτρα ευρέως φάσματος (UVA, UVB, HEV , IR) και αντιοξειδωτικά  (βιταμίνες)– λευκαντικά συστατικά και θα πρέπει να ανανεώνετε κάθε δύο ώρες καθώς και η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου. Ακόμα και τον χειμώνα η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.

Για το σώμα σας, προμηθευτείτε μία ελαφριά ενυδατική κρέμα ώστε να το προστατεύετε μετά το ντουζ και μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία, πριν φύγετε από το σπίτι. Για αισθητικό αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε make-up για κάλυψη και λάμψη.

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH