Κοιλιοπλαστική

Τι είναι κοιλιοπλαστική;

Με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής αφαιρείται  το περιττό λίπος και το δέρμα, και στις περισσότερες περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική αποκαθιστά τους  εξασθενημένους ή διαχωρισμένους μύες του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργώντας μια πιο σφιχτή και λεία επιφάνεια στην περιοχή της κοιλιάς.

Η επίπεδη και καλά γυμνασμένη κοιλιά είναι κάτι που πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε μέσα από την άσκηση και τον έλεγχο του βάρους. Κάποιες φορές δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας με αυτές τις μεθόδους.

Ακόμα και άτομα που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και αναλογίες μπορεί να έχουν  κοιλιά που προεξέχει ή να παρουσιάζει χαλάρωση. Οι πιο κοινές αιτίες είναι:

 • Η Εγκυμοσύνη
 • Η Ηλικία
 • Οι Σημαντικές διακυμάνσεις στο βάρος
 • Η Kληρονομικότητα
 • Προηγούμενη επέμβαση

Τι δε θα κάνει η κοιλιοπλαστική:

Η κοιλιοπλαστική  δεν αντικαθιστά  την διαδικασία απώλειας βάρους ή ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.
Δεν μπορεί επίσης να διορθώσει ραγάδες, αν και αυτές μπορούν να αφαιρεθούν ή να βελτιωθούν  εάν βρίσκονται στην περιοχή που θα αφαιρεθεί η περίσσεια του δέρματος.

Υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική είναι μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη διαδικασία και πρέπει να την κάνετε για τον εαυτό σας και όχι για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες κάποιου άλλου ή να προσπαθήσετε να ταιριάξετε σε οποιοδήποτε είδος ιδανικής εικόνας .
Η κοιλιοπλαστική είναι μια καλή επιλογή για σας εάν:

 • Είστε σωματικά υγιείς  και με σταθερό βάρος
 • Σας ενοχλεί η εμφάνιση της κοιλιάς σας
 • Είστε σε θέση να διακόψετε ή να ελαττώσετε  το κάπνισμα πριν την επέμβαση
 • Έχετε μια θετική προοπτική και συγκεκριμένους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους στο μυαλό σας  για τη βελτίωση της εμφάνισής σας.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εξέτασής σας

Η επιτυχία και η ασφάλεια της επέμβασης  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ειλικρίνεια σας κατά τη διάρκεια της εξέτασής σας. Θα σας ζητηθεί να απαντήσετε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την υγεία, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής σας.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε:

 • Γιατί επιθυμείτε τη χειρουργική επέμβαση, τις προσδοκίες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα
 • Ιατρικές παθήσεις, αλλεργίες στα φάρμακα και ιατρικές θεραπείες
 • Τρέχουσα χρήση φαρμάκων, βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων, αλκοόλ,  κάπνισμα και χρήση άλλων ουσιών
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Ο χειρουργός  μπορεί επίσης:

 • Να αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιαδήποτε προϋπάρχουσα ασθένεια  ή παράγοντες κινδύνου
 • Να πάρει φωτογραφίες για το ιατρικό ιστορικό σας
 • Να εξηγήσει τις επιλογές σας και να συστήσει την πορεία της θεραπείας
 • Να ενημερώσει σχετικά με  τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης κοιλιοπλαστικής και τους τυχόν κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές

Είναι φυσικό να αισθάνεστε κάποια ανησυχία, είτε προέρχεται από τον ενθουσιασμό για την αναμενόμενη νέα εμφάνιση σας είτε πρόκειται  για  προεγχειρητικό στρες. Μην διστάσετε να συζητήσετε τα συναισθήματα αυτά με τον πλαστικό χειρουργό.

Η προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση κοιλιοπλαστικής

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα σας ζητηθεί να:

 • Κάνετε τις απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις (εργαστηριακές ή και ιατρική αξιολόγηση)
 • Πάρετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή  ή να προσαρμόσετε την τρέχουσα.
 • Σταματήστε ή να ελαττώσετε το κάπνισμα πολύ πριν από τη χειρουργική επέμβαση
 •  Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυτικών συμπληρωμάτων, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία

Ειδικές οδηγίες που θα λάβετε θα καλύψουν:

 • Τι πρέπει να κάνετε την ημέρα του χειρουργείου
 • Η χρήση της αναισθησίας κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής
 • Την Μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση

Για την χειρουργική επέμβαση της κοιλιοπλαστικής  απαιτείται νοσηλεία για ένα τουλάχιστον βράδυ στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση μικρότερης επέμβασης (mini πλαστική κοιλίας)  μπορεί να γίνει  με ημερήσια νοσηλεία (εξέρχεστε την ημέρα του χειρουργείου από το νοσοκομείο). Βεβαιωθείτε ότι έχετε μεριμνήσει να σας μεταφέρουν από και προς το νοσοκομείο και ότι θα μείνει κάποιο άτομο μαζί σας για τουλάχιστον το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση.

Κοιλιοπλαστική, κινδύνοι και πληροφορίες για την ασφάλεια σας

Η απόφαση για την χειρουργική επέμβαση κοιλιοπλαστικής είναι εξαιρετικά προσωπική και θα πρέπει να σκεφτείται εάν τα οφέλη της θα πετύχουν τους στόχους σας και αν οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές της κοιλιοπλαστικής είναι αποδεκτές.

Ο πλαστικός χειρουργός και οι συνεργάτες του θα σας εξηγήσουν αναλυτικά τις πιθανές επιπλοκές της κοιλιοπλαστικής. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε έντυπο συγκατάθεσης για να βεβαιώσετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία που θα υποβληθείτε καθώς και  τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές.

Πιθανοί κίνδυνοι  της κοιλιοπλαστικής:

 • Αιμορραγία (αιμάτωμα)
 • Μόλυνση
 • Συλλογή υγρού
 • Κακή επούλωση των τομών (κυρίως σε καπνιστές)
 • Αιμωδία (μούδιασμα) ή άλλες αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος
 • Κίνδυνοι της αναισθησίας

Τα βήματα της κοιλιοπλαστικής και τα αποτελέσματα

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης της κοιλιοπλαστικής;


Βήμα 1 – Αναισθησία
Είναι τα φάρμακα που χορηγούνται για την άνεσή σας κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια καταστολή  (μέθη) και την γενική αναισθησία. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Βήμα 2 – Η τομή
Η τομή γίνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Εάν προϋπάρχει τομή από προηγούμενη επέμβαση (π.χ καισαρική )  χρησιμοποιείται η ίδια τομή ώστε να μην δημιουργηθεί δεύτερη ουλή .

Μέσω αυτής της τομής, οι άτονοι κοιλιακοί μύες  διορθώνονται με συρραφή, ενώ αφαιρείται η περίσσεια λίπους, ιστών και μέρος του δέρματος.

Μια δεύτερη τομή γύρω από τον ομφαλό μπορεί να απαιτηθεί για να αφαιρεθεί η περίσσεια του δέρματος στην άνω κοιλιακή χώρα.

Βήμα 3 – Κλείνοντας τις τομές
Ράμματα και συρραπτικά δέρματος κλείνουν τις τομές.

Βήμα 4 – Δείτε τα αποτελέσματα
Η χειρουργική επέμβαση της κοιλιοπλαστικής θα δώσει σαν αποτέλεσμα ένα επίπεδο και σφιχτό κοιλιακό περίγραμμα, ανάλογο με τον τύπο του σώματος και το βάρος σας.

Βραχυπρόθεσμα και μακροχρόνια αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής
Τα τελικά αποτελέσματα αρχικά επισκιάζονται  από το οίδημα και το αιμάτωμα (μελανιές).

Μέσα σε μια έως δύο εβδομάδες, θα μπορείτε  να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες  με μόνο μια υποστηρικτική ζώνη και με αυτοπεποίθηση  για την νέα εμφάνισή σας.

Προηγούμενη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα μπορεί να περιορίσει τα πιθανά αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής.

Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή, η υπάρχουσα ουλή μπορεί να ενσωματωθεί στην νέα ουλή.

Οι ουλές από την επέμβαση μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες έως και χρόνο μέχρι να εξασθενίσουν όσο είναι εφικτό.

Η πρακτική της ιατρικής και της χειρουργικής επέμβασης δεν είναι ακριβής επιστήμη. Αν και αναμένονται καλά αποτελέσματα, δεν υπάρχει εγγύηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη χειρουργική επέμβαση.

Να είστε προσεκτικοί
Το να ακολουθήσετε τις μετεγχειρητικές οδηγίες μας είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Είναι σημαντικό οι  χειρουργικές τομές να μην εκτίθενται  σε τριβή, πίεση  ή κίνηση κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
Θα λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες για την μετεγχειρητική φροντίδα.

Αποκατάσταση κοιλιοπλαστικής

Μετά την επέμβασή σας, το τραύμα θα είναι καλυμμένο με γάζες και επιδέσμους και την επόμενη μέρα θα τοποθετηθεί ζώνη κοιλίας για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος και την υποστήριξη της κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Ένα μικρό, λεπτό σωληνάκι μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά κάτω από το δέρμα για να βοηθήσει αφ’ ενός στην παροχέτευση οποιασδήποτε συλλογής  αίματος ή  υγρού  και αφ’ ετέρου στην ελαχιστοποίηση του οιδήματος μετά την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής.

Θα σας δοθούν έντυπες μετεγχειρητικές οδηγίες που θα απαντήσουν πολλές από τις ερωτήσεις σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση της κοιλιοπλαστικής όπως:

 • πώς να φροντίσετε  την χειρουργημένη περιοχή και τις παροχετεύσεις
 • φαρμακευτική αγωγή  που θα λαμβάνετε από το στόμα για να βοηθήσουν την διαδικασία της επούλωσης  και να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης
 • συγκεκριμένα ενδείξεις που πρέπει να προσέχετε σχετικά με την χειρουργημένη  περιοχή ή στη γενικότερη υγεία σας
 • και πότε θα επισκεφθείτε για  παρακολούθηση τον πλαστικό χειρουργό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει και έχετε κατανοήσει το τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σας από τη χειρουργική επέμβαση της κοιλιοπλαστικής σας.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH