Πλαστική προσώπου (Face lifting)

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης προσώπου -Face Lifting;

Η πλαστική προσώπου (face lifting), είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία βελτιώνει τα ορατά σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και το λαιμό, όπως:

 • Την δερματική και μυική χαλάρωση.
 • Τις βαθιές ρυτίδες κατά μήκος της μύτης  οι οποίες εκτείνονται μέχρι  τη γωνία του στόματος (ρινοπαρειακές αύλακες)
 • Την απώλεια λιπώδους ιστού
 • Την απώλεια μυϊκού τόνου στο κατώτερο τμήμα του προσώπου.
 • Το χαλαρό δέρμα και  την υπερβολική εναπόθεση λίπους κάτω από το πηγούνι, που μπορεί να κάνει ακόμη και ένα άτομο με φυσιολογικό σωματικό βάρος να φαίνεται ότι έχει διπλοσάγονο.

Η απώλεια νεανικού περιγράμματος στο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως κληρονομικότητα, βαρύτητα, περιβαλλοντικές συνθήκες, συχνή αυξομείωση βάρους, ηλικία κ.α.

Οι επεμβάσεις που συνήθως πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με την ανόρθωση προσώπου είναι η ανόρθωση μετώπου,  για να διορθωθεί η χαλάρωση και οι έντονες ρυτίδες στο μέτωπο και η βλεφαροπλαστική.

Τι δεν θα κάνει η ανόρθωση προσώπου :

Ως χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης, η ανόρθωση προσώπου δεν αλλάζει εντελώς την εμφάνιση του προσώπου σας ( δηλαδή τα χαρακτηριστικά σας)  και δεν μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία γήρανσης.

Είναι σωστό για μένα;

Τίθεται συχνά το ερώτημα: ποια είναι η σωστή ηλικία για να υποβληθεί κάποιο άτομο σε πλαστική προσώπου.

Ένα άτομο 45 ετών μπορεί να μην εμφανίζει αισθητά σημάδια  γήρανσης και μόνο με την εφαρμογή  μη επεμβατικών μεθόδων  (π.χ. Bοtox, Υαλουρονικό, Laser, κατάλληλα προϊόντα περιποίησης με συστατικά υψηλής συγκέντρωσης, peeling κλπ) να καθυστερήσουμε την χειρουργική επέμβαση, ενώ ένα άτομο στην ίδια ηλικία να χρειάζεται απαραίτητα χειρουργική επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανανέωσης του προσώπου. 

Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η μυική & δερματική ανόρθωση προσώπου πραγματοποιείται  μόνο με χειρουργική επέμβαση.Οι  μη επεμβατικές θεραπείες ανόρθωσης ή σύσφιξης δεν μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα, καθώς βελτιώνουν μερικώς την επιδερμική και όχι την μυική χαλάρωση. Ωστόσο προληπτικά  μπορεί  να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα  ή και να καθυστερήσουν χρονικά την χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση , όπως σε όλους τους τομείς της ιατρικής, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας.

Η χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης προσώπου είναι μια καλή επιλογή για σας εάν:

• Είστε σωματικά υγιείς, χωρίς ιατρικό πρόβλημα που καθυστερεί την διαδικασία επούλωσης
• Είσαστε σε θέση να μειώσετε ή ακόμα καλύτερα να διακόψετε το κάπνισμα 15 ημέρες πριν και 15 ημέρες μετά την    επέμβαση .
• Έχετε μια θετική προοπτική και συγκεκριμένους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους για τη βελτίωση    της εμφάνισής σας

Κατά την 1η επίσκεψη στον χειρουργό για ανόρθωση προσώπου

Η επιτυχία και η ασφάλεια της επέμβασης,  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ειλικρίνεια σας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σας. Θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την υγεία, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής σας. Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε:

• Γιατί θέλετε να προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση, ποιές είναι οι προσδοκίες σας και ποιό το επιθυμητό αποτέλεσμα
• Τις ιατρικές παθήσεις, τις αλλεργίες σε φάρμακα και τις ιατρικές θεραπείες
• Την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων,  κατανάλωση αλκοόλ, χρήση καπνού ή άλλων ουσιών.
• Τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης:
•Να αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιεσδήποτε προ-υπάρχουσες συνθήκες υγείας ή παράγοντες κινδύνου
•Να συζητήσει τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας για την ανόρθωση  και  την ανάπλαση προσώπου
•Να εξετάσει και να κάνει μετρήσεις στο πρόσωπό σας
• Να βγάλει φωτογραφίες για το ιατρικό ιστορικό σας
• Να παρουσιάσει τις επιλογές σας και να συστήσει τις εναλλακτικές δυνατότητες θεραπείας
• Να συζητήσει τα πιθανά αποτελέσματα της επέμβασης καθώς και  τους κινδύνους ή τις πιθανές επιπλοκές

• Να συζητήσει τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα σας ζητηθεί να:

 • Κάνετε προετοιμασία του δέρματος με χρήση συγκεκριμένων προϊόντων και θεραπειών, καθώς ενισχύει την διαδικασία επούλωσης και το τελικό αποτέλεσμα
 • Κάνετε εργαστηριακές  ή ιατρικές εξετάσεις
 • Να ξεκινήσετε την λήψη συγκεκριμένης  φαρμακευτικής αγωγής ή να τροποποιήσετε  την τρέχουσα. (φάρμακα που ήδη λαμβάνετε σε καθημερινή βάση)
 • Ελαττώσετε ή να σταματήσετε το κάπνισμα πολύ πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και  φυτικών συμπληρωμάτων  που μπορεί  να αυξήσουν την αιμορραγία

Ειδικές οδηγίες που θα λάβετε θα καλύψουν:
•Τι πρέπει να κάνετε το βράδυ πριν και το πρωί της επέμβασης
•Τη χρήση της αναισθησίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
•Τη μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση

Αν η επέμβαση γίνει  με ημερήσια νοσηλεία (θα εξέλθετε από το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης) , είναι σημαντικό να  έχετε μεριμνήσει ώστε κάποιος να σας  μεταφέρει από και προς το νοσοκομείο και ότι θα μείνει μαζί σας  τουλάχιστον για την πρώτη νύχτα μετά από  τη χειρουργική επέμβαση.

Κίνδυνοι από την επέμβαση ανόρθωσης προσώπου και πληροφορίες ασφαλείας

Η απόφαση να υποβληθείτε σε πλαστική προσώπου είναι εξαιρετικά προσωπική.  Θα πρέπει να αποφασίσετε αν τα οφέλη που θα επιτευχθούν ανταποκρίνονται στους στόχους σας και αν οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές είναι αποδεκτές.

Ο γιατρός και οι συνεργάτες του θα σας εξηγήσουν λεπτομερώς τους κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τα έντυπα συγκατάθεσης για να βεβαιωθούν ότι έχετε κατανοήσει πλήρως την επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε καθώς και τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες επιπλοκές.

Οι επιπλοκές είναι ένα θέμα  που επιβάλλεται να γνωρίζετε έστω κι αν αυτές είναι σπάνιες και σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμες. Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται το αιμάτωμα, η φλεγμονή , οι δύσμορφες ουλές λόγω κακής επούλωση των μετεγχειρητικών ουλών (συνήθως σε καπνιστές), αποχρωματισμός του δέρματος (κυρίως στα σημεία των τομών), κλπ

 • Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν ερεθισμό και να  πρέπει να αφαιρεθούν
 • Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν: ασυμμετρία, ανεπιθύμητες ουλές και υπάρχει πιθανότητα διορθωτικής  χειρουργικής επέμβασης

Είναι φυσικό να αισθάνεστε κάποια ανησυχία, είτε προέρχεται από  τον ενθουσιασμό για την αναμενόμενη νέα εμφάνιση σας είτε πρόκειται για προεγχειρητικό στρες. Μην διστάσετε να συζητήσετε αυτά  τα συναισθήματα  μαζί μας.

 

Να είστε προσεκτικοί

Το να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Θα λάβετε έντυπο μετεγχειρητικών οδηγιών  για το πώς θα φροντίζετε τον εαυτό σας τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Βήματα της επέμβασης

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια  της χειρουργικής επέμβασης;

Βήμα 1 – Αναισθησία
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ανόρθωσης προσώπου (face lifting) , χορηγείται αναισθησία. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια καταστολή (μέθη)  ή την γενική αναισθησία. Ο γιατρός σας θα συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Επιπρόσθετες επεμβάσεις μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το αποτέλεσμα της ανόρθωσης προσώπου. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Εμφυτεύματα προσώπου ή λιποανακύκλωση.
 • τεχνικές ανάπλασης (laser) για να βελτιωθεί ο τόνος και η υφή του δέρματος του προσώπου
 • Βελτίωση των  ρυτίδων με ενέσιμα υλικά

Βήμα 2 – Η τομή
Ανάλογα με την βελτίωση που επιθυμείτε, οι επιλογές της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν μια παραδοσιακή επέμβαση ανόρθωσης προσώπου (γενικό face lift) ,  ανόρθωση προσώπου περιορισμένης τομής (μίνι face lift) ή ανόρθωση  λαιμού.

Η τομή στην παραδοσιακή ανόρθωση ξεκινάει από την γραμμή των μαλλιών στους κροτάφους, συνεχίζει γύρω από το αυτί και καταλήγει στο τριχωτό. Το λίπος μπορεί να ανακατανεμηθεί στο πρόσωπο στις σιαγόνες και το λαιμό. Ο υποκείμενος ιστός επανατοποθετείται και γίνεται ανόρθωση και στα βαθύτερα στρώματα του προσώπου και των μυών.
Μια δεύτερη τομή κάτω από το πηγούνι μπορεί να είναι αναγκαία ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η γήρανση του λαιμού. Στην συνέχεια γίνεται συρραφή των τομών.

Εναλλακτικά  της παραδοσιακής ανόρθωσης υπάρχει η ανόρθωση προσώπου με μικρότερες τομές (μίνι).

 

Η χαλάρωση του λαιμού και η συσσώρευση λίπους κάτω από το πηγούνι μπορούν να διορθωθούν με ανόρθωση  λαιμού. Η τομή  συχνά ξεκινά μπροστά από το λοβό του αυτιού και  τυλίγεται γύρω και πίσω από το αυτί.

 

Βήμα 3 – Κλείσιμο των τομών
Αφού ολοκληρωθεί η επούλωση, οι τομές κρύβονται μέσα στην γραμμή των μαλλιών και στο φυσικό περίγραμμα του προσώπου και αυτιών.

Βήμα 4 – Δείτε τα αποτελέσματα
Οι ορατές βελτιώσεις της επέμβασης  εμφανίζονται καθώς το οίδημα (πρήξιμο)  και οι μώλωπες  υποχωρούν. Το τελικό αποτέλεσμα  δεν θα αποκαταστήσει μόνο μια πιο νεανική και ξεκούραστη εμφάνιση, αλλά και θα  βοηθήσει να αισθανθείτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ανάρρωση μετά την επέμβαση

Όταν η επέμβαση ολοκληρωθεί, θα τοποθετηθεί ένα επίδεσμος απαλά γύρω από το πρόσωπό σας ώστε να ελαχιστοποιηθούν το οίδημα (πρήξιμο) και οι μώλωπες.

Θα λάβετε έντυπο με συγκεκριμένες οδηγίες που θα περιλαμβάνουν: πώς να φροντίσετε τη χειρουργημένη περιοχή, τα φάρμακα που θα πρέπει να εφαρμόσετε τοπικά  ή να λάβετε από το στόμα ώστε να μειωθεί η  πιθανότητα μόλυνσης και να επισπευσθεί η διαδικασία επούλωσης, συγκεκριμένες ενδείξεις που θα πρέπει να προσέξετε στη χειρουργημένη περιοχή ή στην υγεία σας  και πότε θα είναι η πρώτη μετεγχειρητική σας επίσκεψη.

Το έντυπο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες  μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα ή απορίες σας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει το τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σας όπως:

• Πού θα πάω αφού ολοκληρωθεί η επέμβασή μου;
• Τι φάρμακα θα μου δοθούν, ή θα συνταγογραφηθούν μετά την επέμβαση;
• Θα έχω επιδέσμους/ γάζες μετά την επέμβαση; Πότε μπορεί να αφαιρεθούν;
•Τα ράμματα αφαιρούνται; Πότε;
•Πότε πρέπει να επιστρέψω για μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα;

•Πότε μπορώ να επιστρέψω στη φυσιολογική μου δραστηριότητα και την άσκηση;

Αρχικά, και με την σύμφωνη γνώμη του χειρουργού, θα σας καθοδηγήσουμε για την περιποίηση του προσώπου σας και την κάλυψη των αιματωμάτων (μελανιών) με προϊόντα, ώστε να επιστρέψετε το συντομότερο δυνατόν στις δραστηριότητές σας. Σε δεύτερο χρόνο η χρήση εξειδικευμένων ιατρικών προϊόντων και οι περαιτέρω θεραπείες θα ενισχύσουν και θα συντηρήσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι μακράς διαρκείας

Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για την πλήρη  απορρόφηση του οιδήματος και περίπου 6 μήνες για την πλήρη επούλωση των μετεγχειρητικών ουλών.

Η δια βίου προστασία από τον ήλιο και κατά συνέπεια η  ελαχιστοποίηση της φωτογήρανσης και της φθοράς που προκαλείται από τον ήλιο θα συμβάλει στη διατήρηση της ανανεωμένης εμφάνισή σας.  Επιπροσθέτως, ένας υγιής τρόπος ζωής σε συνδυασμό με ιατρικά προϊόντα και θεραπείες κατάλληλες για εσάς θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην παράταση των αποτελεσμάτων της ανανεωμένης και  πιο νεανικής εμφάνισής σας.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH