Λαγόχειλο & Λυκόστομα

Λαγόχειλο & Λυκόστομα
Επανόρθωση

Η επανορθωτική επέμβαση Λαγόχειλου και Λυκοστόματος  διορθώνει τις εκ γεννετής ανωμαλίες του χείλους και της υπερώας, με σκοπό την λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του προβλήματος.

Ο ατελής σχηματισμός του άνω χείλους ( λαγόχειλο ) ή της υπερώας (λυκόστομα) μπορεί να συμβεί μεμονωμένα , ή μπορεί να εμφανιστούν και οι δύο ανωμαλίες μαζί . Η σοβαρότητα της κατάστασης ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει την μία ή και τις δύο πλευρές του προσώπου.

Αιτία / Επανόθρωση

Η σχιστία  ή ο διαχωρισμός του άνω χείλους και / ή της οροφής του στόματος, εμφανίζεται πολύ νωρίς στην ανάπτυξη του εμβρύου . Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης , το άνω χείλος και η οροφή του στόματος αποτυγχάνουν να σχηματιστούν κανονικά. Η επανόρθωση του Λαγόχειλου και της  υπερώας (ουρανίσκου) είναι ένα είδος πλαστικής χειρουργικής που μπορεί να διορθώσει αυτή την ανώμαλη ανάπτυξη, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας και της φυσιολογικής εμφάνισης.

Οι περισσότερες σχιστίες (χείλου & υπερώας) μπορούν να επανορθωθούν με την βοήθεια εξειδικευμένων τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής , βελτιώνοντας την ικανότητα του παιδιού να φάει , να μιλήσει , να ακούσει και να αναπνεύσει , και να αποκαταστήσει μια πιο φυσιολογική εμφάνιση και λειτουργία.

Μια ομάδα ειδικών μπορεί να βοηθήσει

Η πρώιμη παρέμβαση από μια ομάδα ειδικών για να αξιολογήσει το παιδί σας είναι απαραίτητη για την επανόρθωση του λαγόχειλου ή / και σχιστίας της  υπερώας . Η ομάδα μπορεί να συνεργαστεί για να καθορίσει την πορεία της θεραπείας , που συμπεριλαμβάνει την χειρουργική αποκατάσταση της σχισμής , την αποκατάσταση του λόγου και την οδοντιατρική αποκατάσταση .
Η ομάδα ειδικών μπορεί να αποτελείται από:

τον πλαστικό χειρουργό
τον παιδίατρο
τον παιδοδοντίατρο
τον Ωτορινολαρυγγολόγο – ακουολόγο
Τον παθολόγο ομιλίας – λογοθεραπευτή

Περισσότερο από μια αισθητική διαδικασία

Η Χειρουργική επέμβαση επανόρθωσης κάθε είδους σχιστίας (χείλους ή υπερώας) είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη διαδικασία που έχει στόχο να αποκαταστήσει όχι μόνο την ανωμαλία , αλλά και να διασφαλίζει την ικανότητα του παιδιού σας να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί κανονικά .

Η επανόρθωση του Λαγόχειλου  περιλαμβάνει την ανακατασκευή  πιο φυσιολογικής εμφάνισης, δηλαδή:

 • Κλείσιμο της σχιστίας με αποτέλεσμα μια ουλή που κρύβεται στις κανονικές δομές του άνω χείλους
 • Σχηματισμός της  καμπύλης στο κέντρο του άνω χείλους
 • Μετρήσεις  για επαρκή απόσταση μεταξύ του άνω χείλους και της μύτης

Επειδή η υπερώα (ο ουρανίσκος) δημιουργεί το έδαφος της ρινικής κοιλότητας , η απόφαση για την επανόρθωση του λυκοστοματος  λαμβάνεται διότι :

 • Επιτρέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη , λειτουργία και ανάπτυξη του λόγου
 • Αποκαθιστά την σχέση της υπερώας με τον ακουστικό πόρο και την λειτουργία της ακοής
 • Συμβάλλει στην ομαλής ανάπτυξη των δοντιών και την ευθυγράμμιση της γνάθου

Όταν η σχιστία επηρεάζει το σχήμα της μύτης, μπορεί να συστηθούν πρόσθετες διαδικασίες για:

 • Την επίτευξη συμμετρίας μεταξύ των ρουθουνιών
 • Την Δημιουργία επαρκούς μήκους στυλίδας (ο  ιστός που χωρίζει τα ρουθούνια)
 • Την αύξηση  της γωνίας του ακρορρινίου, και την  αποφυγή επίπεδου ακρορρινίου  που τραβάει προς τα κάτω

Πότε θα πρέπει το παιδί μου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;
Το χρονοδιάγραμμα για την επανόρθωση της σχιστίας εξαρτάται από τις ιδιαίτερες περιστάσεις του παιδιού σας .

Η επανόρθωση Λαγόχειλου (σχιστία χείλους) συνήθως  γίνεται όταν ένα παιδί είναι τουλάχιστον 10 εβδομάδων, το βάρος του είναι  10 κιλά, και έχει αιμοσφαιρίνη ( ή εξέταση αίματος ) τουλάχιστον 10.

Η επανόρθωση Λυκοστόματος (σχιστία υπερώας) γενικά εκτελείται όταν ένα παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας, 9-18 μηνών και ίσως νωρίτερα

Η επανόρθωση σχιστίων  μπορεί να καθυστερήσει προκειμένου να προηγηθεί η θεραπεία άλλων, σημαντικότερων προβλημάτων  που μπορεί να συνυπάρχουν όπως μια διαταραχή της καρδιάς ή των πνευμόνων.

Τι να περιμένετε κατά την 1η σας επίσκεψη στον Πλαστικό Χειρουργό

Η επιτυχία της διαδικασίας  και η ασφάλεια του παιδιού σας ξεκινά με την 1η σας επίσκεψη  στον πλαστικό χειρουργό και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ειλικρίνεια σας .

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε:

 • Τις ανησυχίες σας και μία αρχική αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού σας
 • Τις επιλογές για επανόρθωση  λαγόχειλου ή / και λυκοστόματος
 • Την πιθανή έκβαση της χειρουργικής επέμβασης καθώς  και τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία
 • Την συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας

Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις ανησυχίες σας για το παιδί σας. Η επιτυχία της διαδικασίας  καθώς και της ασφάλειας του παιδιού σας  απαιτεί να:

 • Να μοιραστείτε  τις ανησυχίες σας με ειλικρίνια
 • Να ενημερώσετε τον γιατρό για το πλήρες  ιστορικό της υγείας του παιδιού σας , συμπεριλαμβανομένων τρέχοντα φάρμακα , βιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα
 • Δέσμευση για το οτι θα ακουλουθήσετε με ακρίβεια τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού

Κίνδυνοι από την χειρουργική επανόρθωση Λαγόχειλου ή Λυκοστόματος και πληροφορίες ασφάλειας


Η απόφαση για την επέμβαση είναι εξαιρετικά προσωπική και ο πλαστικός χειρουργός ή / και το προσωπικό θα σας εξηγήσουν τα οφέλη , τους στόχους και τους ενδεχόμενους κινδύνους ή επιπλοκές . Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τα έντυπα συγκατάθεσης για να βεβαιώσετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία , τις εναλλακτικές λύσεις και τους πιθανούς  κινδύνους ή επιπλοκές .

Ορισμένοι από τους κινδύνους περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία αιμάτωμα)
 • Μόλυνση
 • Κακή επούλωση των τομών
 • Μη ομαλή επούλωση των ουλών (όπως σύσπαση)
 • Ασυμμετρίες
 • Κίνδυνοι από την αναισθησία
 • Αλλεργία σε διάφορα υλικά (π.χ ταινίες, ράμματα, τα τοπικά σκευάσματα ή φάρμακα)
 • Πιθανότητα διορθωτικής χειρουργικής επέμβασης

Βεβαιωθείτε οτι έχετε λάβει απαντήσεις σε όλα τα  ερωτήματά σας : Είναι φυσικό να αισθάνεστε ανησυχία  ή ενθουσιασμό για τα αναμενόμενα αποτελέσματα του παιδιού σας ή να έχετε προεγχειρητικό άγχος . Παρακαλείσθε να συζητήσετε αυτά τα συναισθήματα με τον πλαστικό χειρουργό σας.

Προετοιμασία για την χειρουργική επέμβαση

Πριν από την επέμβαση , ο πλαστικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας:

 • Τις προεγχειρητικές εκτιμήσεις και θα ζητήσει διαγνωστικές εξετάσεις
 • Τις οδηγίες  για την ημέρα του  χειρουργείου και τα φάρμακα που θα χορηγηθούν
 • Συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την αναισθησία
 • Την μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση

Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας ενημερώσει, σχετικά με το που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Η επανόρθωση Λαγόχειλου ή/και Λυκοστόματος εκτελείται γενικά σε νοσοκομείο.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Βήμα 1 – Αναισθησία
Χορηγούνται  φάρμακα για την άνεση του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης . Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια νάρκωση και την γενική αναισθησία . Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για το παιδί σας .

Στάδιο 2 – Η τομή
Ο στόχος της χειρουργικής επανόρθωσης  είναι να κλείσει ο διαχωρισμός στο χείλος και να παράσχει  φυσιολογική λειτουργία , δομή και εμφάνιση  στο άνω χείλος . Οι τομές γίνονται σε κάθε πλευρά της σχισμής για να δημιουργήσουν κρημνούς  που στη συνέχεια συγκλίνουν  και συρράπτονται  για να κλείσει η σχιστία.

Η επανόρθωση του λυκοστόματος απαιτεί προσεκτική επανατοποθέτηση του ιστού και των μυών για να κλείσει τη σχιστία  και να επαναδημιουργήσουν την οροφή του στόματος . Οι τομές γίνονται σε κάθε πλευρά της σχισμής και εξειδικευμένες τεχνικές κρημνών χρησιμοποιούνται για να επανατοποθετήσουν τον μυ και τα σκληρά και μαλακά μόρια της υπερώας  (ουρανίσκου) . Στην συνέχεια συρράπτονται, γενικά στο μέσον της οροφής του στόματος, παρέχοντας αρκετό μήκος της υπερώας για  να επιτρέψει την κανονική διατροφή και ανάπτυξη του λόγου , καθώς και τη συνεχή ανάπτυξη σε όλη τη ζωή.

Βήμα 3 – Το κλείσιμο των τομών
Οι τομές στο Λαγόχειλο και το Λυκόστομα μπορεί να συρραφούν με αφαιρούμενα ή απορροφήσιμα ράμματα.

Μια ειδική σημείωση: Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, ενώ μια σχιστία μπορεί να επανορθωθεί  χειρουργικά σε μια ενιαία διαδικασία πλαστικής χειρουργικής , η θεραπεία ενός παιδιού που γεννιέται με σχιστία συνεχίζεται  στην εφηβεία και κάποια στιγμή ακόμη και την ενηλικίωση . Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει , επιπρόσθετες χειρουργικές διαδικασίες μπορεί να απαιτηθούν για να βελτιώσουν τη λειτουργία και την εμφάνιση .

Βήμα 4 – Δείτε τα αποτελέσματα
Οι εξωτερικές ουλές που προκύπτουν μετά την επανόρθωση γενικά τοποθετούνται στο κανονικό περίγραμμα του άνω χείλους και της μύτης . Με την πάροδο του χρόνου , θα εξασθενίσουν και η ικανότητα του παιδιού να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει κανονικά θα συνεχίσει να βελτιώνεται .

Η ανάρρωση του παιδιού σας και τα αποτελέσματα

Μετά τη χειρουργική επέμβαση  θα τοποθετηθούν γάζες ή επίδεσμοι στις τομές έξω από το στόμα του παιδιού σας.

Θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πώς να φροντίσετε την χειρουργημένη περιοχή μετά από την χειρουργική επέμβαση
 • Τα φάρμακα που θα εφαρμόσετε τοπικά  ή θα χορηγηθούν από το στόμα για να βοηθήσουν την επούλωση και να μειώσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης
 •  Συγκεκριμένα σημάδια που θα πρέπει να αναζητήσετε  στη γενική υγεία του παιδιού σας
 •  και πότε θα επιστρέψετε για  παρακολούθηση από  τον πλαστικό χειρουργό σας .

Ο Πλαστικός χειρουργό ή το προσωπικό θα σας δώσει οδηγίες για τη διατροφή του παιδιού σας καθώς και τυχόν περιορισμούς ή ειδικές οδηγίες στις δραστηριότητες του. Το παιδί σας θα πρέπει να βρίσκεται  υπό την εποπτεία σας και να αποτρέπεται  να αγγίξει τη χειρουργημένη περιοχή ή το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Η Δυσφορία του παιδιού σας μπορεί να ελεγχθεί με αναλγητικά . Εάν είναι απαραίτητο , τα ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από χειρουργική επέμβαση . Η επούλωση θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες , καθώς υποχωρεί το οίδημα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η επιμελής προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την πρόληψη του σχηματισμού ανεπιθύμητων ουλές.

 

Αποτελέσματα και προοπτικές
Η έκβαση της αρχικής επανόρθωσης λαγόχειλου ή λυκοστόματος  θα επιφέρει τεράστια διαφορά στην ποιότητα της ζωής  του, την ικανότητα να αναπνέει , να φάει και να μιλήσει . Ωστόσο , μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετες διαδικασίες για λειτουργικούς λόγους ή για βελτίωσης της εμφάνισης. Ακόμα κι αν τα σημάδια της επανόρθωσης του λαγόχειλου  κρύβονται  εντός του κανονικού  περιγράμματος του προσώπου ,υπάρχει περίπτωση να είναι πάντα ορατά.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH