Χαρτογράφηση Σπίλων
Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων;
Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Με ειδική κάμερα γίνεται απεικόνιση και ανάλυση με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού προγράμματος των σπίλων (ελιές) που υπάρχουν διάσπαρτα στο σώμα και τους κατατάσσει σε ύποπτους, καλοήθεις ή κακοήθεις.
Τα πλεονεκτήματα της χαρτογράφησης σπίλων είναι:
- Λεπτομερής καταγραφή των σπίλων.
- Έγκαιρος εντοπισμός νέων σπίλων.
- Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης αποθηκεύονται δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη κάθε σπίλου με ακριβή σύγκριση της προηγούμενης σε σχέση με την πρόσφατη λήψη και μας παρέχουν πληροφόρηση για πιθανές μεταβολές των ήδη παρχόντων σπίλων.
- Διαβάθμιση της επικινδυνότητας με ανάλυση της ψηφιακής τους εικόνας και συγκριτική αξιολόγηση στη διάρκεια της παρακολούθησής τους. Στις περιπτώσεις που κάποια βλάβη θεωρηθεί «ύποπτη», συνιστάται χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση.
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επικινδυνότητα ενός σπίλου;
Η διάγνωση ενός σπίλου γίνεται έπειτα από κλινική εξέταση και χαρτογράφηση και η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάγνωση.
Ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε σπίλου εξαρτάται από:
- την ύπαρξη ή όχι ασυμμετρίας
- το αν τα όρια της βλάβης είναι ακανόνιστα
- το χρώμα
- τη διάμετρο του σπίλου
Μεγάλη σημασία έχει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του σπίλου. Εξέλκωση, αιμορραγία, κνησμός η οίδημα αυξάνουν την επικινδυνότητα του σπίλου και χρήζει άμεσης εξέτασης
Είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος των σπίλων;
Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των σπίλων τους 1-2 φορές το χρόνο.
Τέτοια άτομα θεωρούνται όσοι:
- παρουσιάζουν πολλαπλούς σπίλους
- έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος
- έχουν ανοιχτό φωτότυπο επιδερμίδας (ανοιχτόχρωμο δέρμα)
- έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα στην παιδική ή την εφηβική ηλικία
- έχουν εκ γενετής μεγάλους σπίλους
- έχουν σύνδρομο των δυσπλαστικών σπίλων.
Οι δυσπλαστικοί σπίλοι εμφανίζουν ανομοιομορφία στο χρώμα, έχουν ανώμαλα όρια και είναι μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με τους κοινούς σπίλους. Εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με ανοικτό χρώμα δέρματος, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και γαλανά ή πράσινα μάτια. Εμφανίζονται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να αλλάξουν κατά την εφηβεία. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση
δυσπλαστικών σπίλων, γι’ αυτό και εμφανίζονται συχνότερα σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.
Πότε αφαιρούμε ένα σπίλο;
Η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να κριθεί αναγκαία τόσο για ιατρικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Ο ιατρός είναι αυτός που κρίνει αν ο σπίλος είναι ύποπτος και χρειάζεται παρακολούθηση, αν πρέπει να αφαιρεθεί και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αφαίρεσης του. Αν υπάρχει υποψία δημιουργίας κακοήθειας στο μέλλον ή αν βρίσκονται σε περιοχές συνεχούς τραυματισμού όπως σε πέλματα και παλάμες, τότε πιθανώς ο σπίλος να πρέπει να
αφαιρεθεί. Στην περίπτωση υποψίας κακοήθειας του σπίλου, η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος αφαίρεσης τους είναι η εξαίρεση τους χειρουργικά. Ο σπίλος αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου και στέλνεται για βιοψία.
Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες; Κλείστε τώρα ONLINE το ραντεβού σας με τον πλαστικό χειρουργό Σωτήριο Κουτσόγιωργα.
Επικοινωνήστε με τον γιατρό
Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.