Ωτοπλαστική

Ενισχύστε την εμφάνισή σας με την ωτοπλαστική

Η Ωτοπλαστική επαναφέρει το  φυσικό σχήμα στα αυτιά που είναι μεγάλου μεγέθους ή είναι “πεταχτά”, φέρνοντας συμμετρία  με το πρόσωπο. Η διόρθωση ακόμη και μικρών παραμορφώσεων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την εμφάνιση και την αυτοεκτίμηση του ασθενή.

Συγκεκριμένα, η ωτοπλαστική μπορεί να αντιμετωπίσει:

• Υπερβολικά μεγάλα αυτιά
• Τα  αυτιά που προεξέχουν στη μία ή και στις δύο πλευρές  σε διάφορους βαθμούς – που δεν συνδέονται με την απώλεια ακοής
• Προηγούμενη  ωτοπλαστική που δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Υποψήφιοι για ωτοπλαστική

α. Τα παιδιά που είναι καλοί υποψήφιοι για ωτοπλαστική είναι:

 • Παιδιά με καλή υγεία, χωρίς κάποια σοβαρή πάθηση ή  χρόνιες μολύνσεις των αυτιών που δεν έχουν θεραπευτεί
 • Παιδιά που έχουν φτάσει στο πέμπτο προς  έκτο έτος της ηλικίας τους (μετά την ηλικία αυτή τα αυτιά έχουν αναπτυχθεί και το  90% του μεγέθους  της ενηλικίωσης)
 • Συνεργάσιμα και ικανά να ακολουθήσουν  οδηγίες
 • Ικανά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τι πρόκειται να γίνει πριν, κατά  και μετά  τη χειρουργική επέμβαση.

β.  Καλοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση στα αυτιά θεωρούνται οι έφηβοι και οι ενήλικες που είναι:

 • Άτομα με καλή υγεία  που δεν έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια ή παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση
 • Άτομα που είναι σε θέση να μειώσουν ή ακόμα καλύτερα να διακόψουν το κάπνισμα πριν και μετά την    επέμβαση.
 • Άτομα με θετική προοπτική και συγκεκριμένους στόχους  για την ωτοπλαστική

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο γιατρό

Η επιτυχία και η ασφάλεια της επέμβασής σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ειλικρίνεια σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο γιατρό. Θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την υγεία, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής σας.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε:

• Γιατί θέλετε την επέμβαση, τις προσδοκίες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα
• Ιατρικές παθήσεις, αλλεργίες στα φάρμακα και ιατρικές θεραπείες
•Τη λήψη φαρμάκων, βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων, αλκοόλ, καπνού ή άλλων ουσιών.
• Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Ο χειρουργός  μπορεί επίσης:

• Να αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας ή παράγοντες κινδύνου
• Να τραβήξει φωτογραφίες για το ιατρικό ιστορικό σας

• Να εξηγήσει τις επιλογές και να συστήσει την πορεία θεραπείας
• Να συζητήσει τα πιθανά αποτελέσματα από την ωτοπλαστική καθώς και  τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές

Προετοιμασία για την ωτοπλαστική

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα σας ζητηθεί να:

• Κάνετε προεγχειρητικό έλεγχο
• Να λάβετε ορισμένα φάρμακα ή να ρυθμίσετε την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή σας
• Να σταματήστε ή να ελλατώσετε το κάπνισμα πολύ πριν  τη χειρουργική επέμβαση
• Να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυτικών συμπληρωμάτων δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία

Ειδικές οδηγίες που θα λάβετε θα καλύψουν:
• Τι πρέπει να κάνετε την ημέρα του χειρουργείου
• Τη χρήση της αναισθησίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης
• Τη μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση

Θα χρειαστείτε βοήθεια
Συνήθως η ωτοπλαστική γίνεται με ημερήσια νοσηλεία (εξέρχεστε από το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης).  Βεβαιωθείτε ότι έχετε μεριμνήσει ώστε κάποιος να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση και να μείνει μαζί σας για τουλάχιστον το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση.

Σημαντικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους της ωτοπλαστικής

Η απόφαση να υποβληθείτε σε ωτοπλαστική είναι εξαιρετικά προσωπική και θα πρέπει να αποφασίσετε εάν με τα οφέλη που θα προκύψουν θα πετύχετε τους στόχους σας, καθώς και αν οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές είναι αποδεκτές. Ο πλαστικός χειρουργός  και οι συνεργάτες θα  σας εξηγήσουν λεπτομερώς τους κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση . Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τα έντυπα συγκατάθεσης για να βεβαιώσετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία στην οποία θα υποβληθείτε, τις εναλλακτικές λύσεις και τους πιθανούς κινδύνους και  επιπλοκές .

Κάποιοι από τους κινδύνους (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σπάνιοι) περιλαμβάνουν:

Αιμορραγία (αιμάτωμα), Ασυμμετρία, Λοίμωξη, Κακή επούλωση των πληγών (συνήθως σε καπνιστές) , προσωρινή αλλαγή στην αίσθηση του δέρματος, Αποχρωματισμός του δέρματος / οίδημα, πόνος που επιμένει.

Είναι φυσικό να αισθάνεστε κάποια ανησυχία, είτε αυτή προέρχεται από τον ενθουσιασμό για την αναμενόμενη νέα εμφάνιση σας είτε απο το προεγχειρητικό στρες. Μην διστάσετε να συζητήσετε αυτά τα συναισθήματα μαζί μας

Πού θα γίνει χειρουργική επέμβαση;
Η ωτοπλαστική, σαν χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να γίνεται σε πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο . Τόσο ο πλαστικός χειρουργός όσο και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στη διάθεσή σας για την άνεση και την ασφάλειά σας .

Μετά την επέμβαση, θα τοποθετηθούν γάζες και επίδεσμοι  για να κρατήσουν την χειρουργημένη περιοχή καθαρή, να την προστατεύσουν από τραυματισμό και να υποστηρίξουν τη νέα θέση του αυτιού κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Θα σας δώσουμε έντυπο μετεγχειρητικών οδηγιών  που θα απαντάει σε ερωτήματα όπως : Πώς να περιποιηθείτε  τα αυτιά σας μετά την επέμβαση, ποια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να εφαρμόσετε ή να λάβετε από το στόμα  για να βοηθήσει στην αποθεραπεία  και να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης καθώς και πότε πρέπει να επιστρέψετε για την 1η μετεγχειρητική επίσκεψη .

Όταν πάτε σπίτι σας
Σε περίπτωση που προκύψουν τυχόν επιπλοκές , ενημερώστε τον γιατρό σας ώστε να αποφασίσει εάν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε πρόσθετη θεραπεία.

Να είστε προσεκτικοί
Το να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας είναι το κλειδί για την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης . Είναι σημαντικό για τις χειρουργικές τομές να μην υποβάλλονται σε υπερβολική δύναμη , τριβή, ή κίνηση κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας .

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας και να έρχεστε στις επισκέψεις της μετεγχειρητικής παρακολούθησης , όπως αυτές προγραμματίζονται.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ωτοπλαστικής;

Βήμα 1 – Αναισθησία
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης  χορηγείται αναισθησία. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τοπική, ενδοφλέβια καταστολή  (μέθη) ή γενική αναισθησία. Ο γιατρός  θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Στάδιο 2 – Η τομή
Για την διόρθωση των αυτιών που προεξέχουν χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες χειρουργικές τεχνικές. Οι τομές στην ωτοπλαστική γίνονται συνήθως στην πίσω επιφάνεια του αυτιού. Όταν κρίνεται απαραίτητο  ότι οι τομές πρέπει να γίνουν στο μπροστινό μέρος, γίνονται μέσα σε πτυχώσεις του ώστε να κρύβονται. Χρησιμοποιούνται  εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα για να δημιουργήσουν και να σταθεροποιήσουν τον νεοσχηματισμένο χόνδρο στην θέση του.

Bήμα 3– Συρραφή των τομών
Οι τεχνικές εξατομικεύονται και λαμβάνεται κάθε δυνατή προφύλαξη ώστε να μην παραμορφωθεί η υπόλοιπη δομή των αυτιών και να πετύχουμε φυσική εμφάνιση.

Βήμα 4– Ορατά αποτελέσματα
Η ωτοπλαστική προσφέρει σχεδόν άμεσα αποτελέσματα σε προεξέχοντα αυτιά . Τα αποτελέσματα είναι ορατά όταν αφαιρεθούν οι επίδεσμοι που υποστηρίζουν το νέο σχήμα του αυτιού κατά την αρχική φάση της επούλωσης. Με την νέα θέση των αυτιών πιο κοντά στο κεφάλι, οι χειρουργικές ουλές είτε κρύβονται πίσω από το αυτί ή μέσα στις φυσικές πτυχώσεις του αυτιού.

Τα αποτελέσματα των πιο εκτεταμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο αυτί και της αποκατάστασης ολοκληρώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Αποθεραπεία μετά την ωτοπλαστική

Η αίσθηση ήπιου πόνου, αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, είναι φυσιολογική και μπορεί να ελεγχθεί με παυσίπονα. Μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα κνησμού (φαγούρας) κάτω από τους επιδέσμους. Είναι σημαντικό οι επίδεσμοι να παραμείνουν άθικτοι και να μην αφαιρεθούν για κανένα λόγο. Η αφαίρεσή τους μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη δυσμορφία και μπορεί να απαιτηθεί δεύτερη διορθωτική επέμβαση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει απαντήσεις σχετικά με το τι πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης.

 • Πού θα οδηγηθώ μετά το πέρας της επέμβασής μου;
 • Ποια φάρμακα θα μου δοθούν ή θα συνταγογραφηθούνμετά τη χειρουργική επέμβαση;
 • Θα έχω γάζες/ επιδέσμους μετά την επέμβαση; Πότε θα αφαιρεθούν;
 • Τα ράμματα αφαιρούνται; Πότε;
 • Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητες μου και  την άσκηση;
 • Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη;
  (μετά την επέμβαση θα λάβετε ειδικό φυλλάδιο με μετεγχειρητικές οδηγίες)

Η Ιατρική και η  χειρουργική επέμβαση δεν είναι μια ακριβής επιστήμη. Παρά το γεγονός ότι αναμένονται καλά αποτελέσματα, δεν μπορεί να δοθεί εγγύηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα μπορεί να κριθεί απαραίτητη  δεύτερη επανορθωτική επέμβαση.

Αποτελέσματα και προοπτικές

Η ωτοπλαστική προσφέρει σχεδόν άμεσα αποτελέσματα σε περιπτώσεις προεξέχοντων αυτιών τα οποία γίνονται ορατά όταν αφαιρεθούν οι επίδεσμοι που υποστηρίζουν το νέο σχήμα του αυτιού κατά την αρχική φάση της επούλωσης. Με το αυτί μονίμως τοποθετημένο πιο κοντά στο κεφάλι, οι χειρουργικές ουλές είτε κρύβονται πίσω από το αυτί ή είναι καλά κρυμμένες μέσα στις φυσικές πτυχώσεις του αυτιού.

Τα αποτελέσματα των πιο εκτεταμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο αυτί και της αποκατάστασης μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Δρ Σωτήρης Κουτσόγιωργας

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι οι πληροφορίες που δίνονται από την ιστοσελίδα μας, δεν είναι εφικτό να καλύψουν και να λύσουν όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική προσέγγιση και η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα ολοκληρώσει την γενική εικόνα και θα σας βοηθήσει στην λήψη τελικών αποφάσεων.

[contact-form-7 id=”9173″]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH